AstroMedia Sextant

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Maritiem
  • Bericht reacties:0 Reacties

AstroMedia Sextant

Ondanks de ontwikkeling van navigatiemiddelen zoals satellietnavigatiesystemen is een sextant nog altijd een voorgeschreven uitrustingstuk aan boord van zeeschepen. Zou het zich voordoen dat elektronische instrumenten uitvallen, dan is de astronavigatie met het sextant in volle zee de back-up. Wij gaan een kartonnen replica maken.

Bouwpakket AstroMedia Sextant

Snijden en plakken

In de verpakking vinden we vier aan beide zijden bedrukte en gestanste vellen stevig papier, een Duitstalige Bouwbeschrijving en een voorblad met aan de achterzijde een tekening met de losse onderdelen in perspectief. De eerste stap is het bouwen van het frame uit vier lagen op elkaar verlijmde lagen stevig papier. Wij hebben witte houtlijm gebruikt, door de lagen samen te persen onder het gewicht van een stapel boeken met folie ertussen  van een plastic zak kleeft het papier niet vast aan de boeken of de ondergrond en wordt het frame mooi vlak. Met de indexarm, het bewegende deel van de sextant doen we hetzelfde. De kleine onderdelen gewoon tussen duim en wijsvinger. Na een paar avonden avond snijden, plakken en persen heeft het geheel gestalte gekregen. Met een opmerkelijke nauwkeurigheid en mooie details.

Het frame wordt opgebouwd uit vier lagen stevig papier die op elkaar worden gelijmd
De grote onderdelen van de AstroMedia Sextant uitgesneden en gelijmd: het frame, de indexarm en het draaipunt. Gedeeltelijk ook de houder van het grijsfilter.
Het aanbrengen van de alidade is een secuur klusje, de passing van het draaipunt zo nauwkeurig mogelijk, laten aansluiten langs de gradenboog en zorgen dat er geen lijm komt tussen het draaipunt en het frame.
Hopenlijk benaderen we deze nauwkeurigheid …

Mooi product

De algemene indruk is dat er uit de bouwplaat een werkend sextant kan worden samengesteld dat er gedetailleerd uitziet. Het zonnefilter kan andersom in de houder worden geplaatst om bij nacht de hoogte van sterren of bijvoorbeeld van gebouwen te meten. Het instrument kan ook worden geijkt door de secondemeter op de indexarm te verschuiven. Alle onderdelen passen perfect in elkaar, wel deed de witte houtlijm en het samenpersen en opzwellen van het papier sommige openingen klemmen. Fijn schuurpapier maakt het geheel weer passend. Voor de verlijming van de index- en horizonspiegel hebben wij secondenlijm gebruikt. En een stanleymes voor het los nemen van de onderdelen. Sommige kanten hebben wij ‘zwart’ gekleurd ter verfraaiing, zoals de handgreep aan de achterzijde, en de openingen van het vizier.

Wanneer we nog eens een dergelijk sextant zouden samenstellen, dan zou het eindresultaat zeker nog fraaier worden. Zowel als creatieve bezigheid, in de wiskundeles en voor de navigatie is het een bruikbare oefensextant.

Zonnetje schieten in Noorwegen

Zonshoogte op het middaguur, dinsdag 23 augustus 2022, Declinatie 11,3º

We bevinden ons in Noorwegen, even ten zuiden van Langesund. Om 12.00 hebben we de zonshoogte gemeten. Omdat we ons in heuvelachtig land bevinden en geen vrije horizon hebben maken we gebruik van de kunstmatige horizon. Dit bestaat uit waterpasje dat zichtbaar is in het vizier.

AstroMedia Sextant

Berekening

We maken de meest eenvoudige som toepasbaar op de middagbreedte: 90° minus de gemeten zonshoogte Ho in ° plus de Declinatie in °.

0,3 * 60’ = 18’

90° - 42°50’ = 47°10’ Hemelbreedte

47°10’ + 11°18’ = 58°28’ Noorderbreedte

Breedte volgens Zonshoogte berekening en GPS

58°57’- 58°28’ = 29’
29 Zeemijl verschil 
zonder verdere correcties
AstroMedia Sextant
GPS pagina IPad

Astronomische Navigatie

Stellen van spiegels van sextant

Geef een antwoord