Van Zierikzee naar Burghsluis

Oosterschelde

Buurtschap Burghsluis ligt in de polder Oud-Burghsluis, en heeft de oppervlakte van 4 hectare. Het dankt haar naam aan een spuisluis die hier ooit is geweest. De bewoners noemden hun woonplaats ’t Ouwe Sluusje, zij zelf stonden bekend als de Sluusjenaers. Tijdens de Watersnood van 1953 liep deze polder snel vol. In de dertien huisjes van de buurtschap kwamen tien personen om. Vlakbij Burghsluis staat de Plompe Toren, de resterende herinnering aan het verdronken dorp Koudekerke.

De Zeeuwse wateren hebben tal van aanlegplaatsen, maar Burghsluis is wel onze favoriet. Een getijdenhaven met drijvende steigers vlak bij Burgh-Haamstede en de Oosterscheldekering. Maar de aantrekkingskracht zit vooral in het pure. De haven wordt aangedaan door zeilers en motorbootvaarders die het zoute water niet schuwen. Er is een havenrestaurant met terras voor fietsers en wandelaars, naast het havenkantoor met toiletgebouw, en een bescheiden hijskraan voor je weet maar nooit. Wel water en walstroom aan de steiger. Maar voor de rest zul je zelfvoorzienend moeten zijn. Hopelijk blijft dat de komende jaren zo. Less is More!

WSV Zierikzee
Drijvende steigers Zierikzee

Hoog Water Zierikzee

Vandaag was het om 8.05 uur HW ofwel hoogwater in Zierikzee. Rond die tijd begint dan ook de Oosterschelde weer leeg te lopen, al het ingestroomde water weer naar zee. Een goed moment ook om rond die tijd te vertrekken vanuit Zierikzee richting Burghsluis, dan heb je de stroom mee. En goed ook, zo bleek vanmorgen. Mijn wederhelft had al besloten vandaag lopende naar Burghsluis te gaan, voor de wandeltraining. Dus vanmorgen de solowimpel weer in de achterstag geknoopt.

Flaauwerspolder

Onderweg maakte onze wandelaarster deze foto van het diorama bij de Flaauwershaven. Een gecombineerd beeld van de Oosterschelde hier en nu, en van de huizen en kerken die er in een ver verleden hebben gestaan. Maar door afkalving en overstromingen door de zee zijn verzwolgen. Blijft de vraag of de verkeersborden daar nu echt geplaatst dienden te worden …

Diarama Flaauwershaven
Diorama Flaauwershaven

Met de stroom mee

Rond de klok van acht uur maken we los om het havenkanaal van Zierikzee uit te varen. Even buiten de haveningang zetten we het grootzeil en een gedeeltelijk uitgerold voorzeil. De wind is west tot zuidwestelijk, het eerste gedeelte zullen we halve wind zuidwaarts zeilen, even afwachten hoe het scheepje ligt onder zeil. Al snel blijkt hoe de uitgaande stroom ons helpt maar ook meer relatieve wind geeft. Volgens de GPS zeilen we ruimschoots met vijf Knopen over de grond.

Aan de wind

Na de bocht bij de Flaauwershaven blijken we nog steeds goed te kunnen zeilen. Aan de wind met de stroom in de rug is iedere slag raak. We maken slagen tot aan de boeienlijn, soms iets daar doorheen, met nog altijd zo’n vijftien meter water onder de kiel. Halverwege wel een heel knobbelig zeetje, de aantrekkende wind tegen de stroom, daar wat meer voorzeil gezet om vaart te blijven lopen. Bij de Plompe Toren wordt het water vlakker. Vlak voor de haveningang laten we de zeilen zakken, rond de klok van half twaalf maken we vast aan de steiger op aanwijzing van de vriendelijke havenmeester. Al met al een mooie zeiltocht, komende dagen liggen we prima in Burghsluis.

Jachthaven Burghsluis
Havenkantoor en restaurant ‘t Oliegeultje van Burghsluis
Getijdenhaven Burghsluis
Getijdenhaven Burghsluis

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Gerrie

    Mooie zeiltocht gemaakt.

  2. Johan

    Ja, het scheepje doet het goed.

Geef een reactie