Van Wemeldinge naar Kats

Mooie zeildag

Het was vandaag een mooie zeildag. Om 11:15 HW ofwel hoogwater in Wemeldinge. Rond die tijd begint het water weer de Oosterschelde uit te stromen richting zee, in de richting van de Zeelandbrug en de Oosterscheldekering. De wind volgens Buienradar Zuidwest 3 Beaufort, op het water tellen we daar er 1 bij op. Wemeldinge, Goese Sas, de Zandkreek, Kats, allemaal hogerwal. Ingrediënten voor een mooie zeiltocht met vlak water, de stroom mee.  Bij vertrek rond 11.00 uur welteverstaan uit Wemeldinge richting Zeelandbrug.

Oosterschelde
We zeilen weer de Oosterschelde op

Wemeldinge

Na het losmaken van de drijvende steigers van de jachthaven zetten we de zeilen in de luwte van wat huizen nog in de havenkom van Wemeldinge. Aangezien het landinwaarts niet goed in te schatten is hoe de wind op open water waait maar we wel een vermoeden hebben zetten we beide reven in het grootzeil. Je haalt er gemakkelijker een reef uit dan er weer in. Het voorzeil rollen we helemaal uit. Mocht het nodig zijn kunnen we een deel weer inrollen. Het blijkt een goede keuze waar we niets meer aan hoeven te doen.

Jachthaven Wemeldinge
De jachthaven van Wemeldinge gezien vanaf de dijk. In het verleden was dit de toegang tot het Kanaal door Zuid-Beveland.

Onder zeil

We gaan als de brandweer! De ebstroom is al gelijk merkbaar zodra we buiten zijn. Op het log lopen we ruim 5 Knopen door het water, de GPS duidt ruim 6 Knopen. We trekken een spoor van schuim door het zoute water, de halfwindse koers wordt aan de wind zeilen. Ter hoogte van Goese Sas en de Zandkreek hebben we ruimer water aan bakboord, daar komt de wind sterker in maar we kunnen het hebben met het dubbel gereefde grootzeil en het geheel uitgerolde voorzeil. Af en toe lopen we 7 Knopen over de grond, op het log ruim 5 Knopen.

Hurley 800 helmstok
Om even de handen vrij te hebben zetten we een shock-cord op de helmstok. Daarmee blijven we minutenlang op koers
Grootzeil
Grootzeil met twee reven
Gangboord Hurley 800
Gezicht naar voren langs het gangboord aan lijzijde
Hurley 800
Onder zeil

Kats

Rond 13.00 uur maken we vast in Kats, de voormalige werkhaven waar de elementen van de Zeelandbrug zijn geconstrueerd, nu een jachthaven met drijvende steigers. Een uur later trekken er wat onweersbuien over, maar dan liggen de zeilen al opgedoekt onder de dekkleden, en is het hele scheepje al weer aan kant.

Jachthaven Kats
Rond 13.00 uur liggen we weer vast, nu in de jachthaven van Kats
Donkere luchten
Onweersdreiging trekt over de Oosterschelde

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Gerrie

    Jullie hadden best wel hoge golven.

  2. Michèl

    Wat een mooie plaatjes

Geef een reactie