Van Scharendijke naar Bruinisse

Zilvermeeuw

Zilvermeeuw
Zilvermeeuw

‘De volwassen zilvermeeuw ofwel de European Herring Gull, Larus argentatus heeft een witte kop, staart en onderzijde, grijze vleugels en rug. Zijn vleugelpunten zijn zwart met witte vlekken, en lijkt op de geelpootmeeuw en de stormmeeuw maar is te onderscheiden door zijn roze poten. De zilvermeeuw zit qua grootte tussen kleine en grote mantelmeeuw in.’

BRON: www.vogelbescherming.nl

European Herring Gull, Larus argentatus, Zilvermeeuw
De European Herring Gull, Larus argentatus ofwel de Zilvermeeuw

Passagier aan boord

We varen van Scharendijke naar Bruinisse. Met weinig wind dus we doen een beroep op de motor, om de route langs Den Osse, Brouwershaven en de haven van Bommenende vlot af te leggen. De boordroutine is daarbij een kopje koffie, een boterham rond de middag, wat lezen en om je heen kijken. Ook een telefoontje met thuis. Opmerkelijk wanneer je onverwacht een gestalte achter je ziet die je niet aan had zien of horen komen. Een flinke meeuw op de hekstoel die rustig zit te kijken wat wij aan het doen zijn.

Mijn medezeilster zit verzonken in een boek, om de meeuw niet op te laten vliegen stoot ik haar aan terwijl ik zeg ‘niet schrikken, er zit een meeuw op de hekstoel’. Het dier blijft opmerkelijk rustig zitten. We maken een paar foto’s en ook dat roept nauwelijks reactie op, het lijkt wel of de meeuw poseert. Na een paar minuten vliegt hij M/V op. Nadat ik elders een foto van deze zilvermeeuw toonde bleek hij een naam te hebben. Karel. Karel de Meeuw. Karel schijnt zelfs een Instagram account te hebben …

Vogelbescherming

Op de site van de vogelbescherming vonden we wat naar onze inschatting de soort meeuw ‘Karel’ is. Je hebt de Geelpootmeeuw en de Grote- en de Kleine mantelmeeuw. En soorten als de Kleine burgemeester, de Pontische Meeuw en de Stormmeeuw. Op de site vonden we waar de verschillen liggen: kleur van de poten, de ogen, de snavel, het verenkleed, de staart, het formaat. Al met al houden wij het erop dat onze gast aan boord  een Zilvermeeuw is. Onze gevleugelde vriend die ons onverwacht vereerde met een bezoek.

Grevelingensluis

Grevelingensluis
Wachtsteiger voor de Grevelingensluis

Wij varen verder naar de Grevelingensluis, waar we even wachttijd hebben aan de wachtsteiger. Daarna zal ook de Krammersluis volgen en zullen verder gaan richting de Volkeraksluizen. Waarmee het einde van deze zomerreis dichterbij zal gaan komen. Uitgezwaaid door een zilvermeeuw op de Grevelingen.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Michèl

  Hij lijkt een klein beetje op jou.

 2. Johan

  Karel ging er ook echt even voor zitten, voor de foto.

 3. Dorothy

  Hallo…. Ik zou heel graag in contact komen om een vraag te stellen over de motor.
  Groetjes Dorothy

Geef een reactie