Van Oude Tonge naar Kats

Goed mee kunnen komen

Het ontwerp van ons bootje is alweer van veertig jaar geleden. Weliswaar staat ons bootje bekend ‘als een tijdloos ontwerp’, maar naar huidige maatstaven wel uit de tijd. Huidige boten zijn lichter gebouwd, lopen hoger aan de wind, gaan vlotter overstag.

Toch doen we nauwelijks voor anderen onder. Een aantal net wat grotere jachten zeilden we voorbij of konden we achter ons laten. Niet allemaal, moderne schepen gaan ons voorbij. Maar we deden het goed in het veld. Wij zijn geen wedstrijdzeilers, maar als toerzeilers weten we dat hoe comfortabeler het zeilt, des te beter het loopt.

Drijvende steigers in de haven van Kats

Krammersluis

Rond 10.00 uur schutten we door de Krammersluizen, waarna we gelijk de zeilen hebben gezet. Het enige plan dat we hebben is ‘zeilen in en rond Zeeland’ en we zien per dag wel waar we komen of blijven. De wind stond noordwestelijk, eerder west, dus we besloten ter plekke Bruinisse voorbij te zeilen en halve wind het Mastgat in te gaan. Het Zijpe buigt daarna wat westwaarts dus dan wordt het meer aan de wind. Wel wetende van het opkomende tij: ter hoogte van Sint Annaland nog weinig van te merken, na Sint Annaland zijn we ook op gaan kruisen, wel opletten voor de binnenvaarders en mosselvissers, we zijn in Zeeland, maar eenmaal aangekomen bij de Hoek van Ouwerkerk bleek dat we eigenlijk daar te laat aankwamen, we hadden zowel de wind als de stroom tegen. Na twee slagen gemaakt te hebben om weer bij dezelfde boei aan te komen besloten we de motor het werk te laten doen. Bij de Zeelandbrug weer een keuzemoment: Colijnsplaat of Zierikzee? We kiezen geen van beiden, gaan bakboord uit verder de Oosterschelde in en laten ons met de stroom mee naar Kats voeren. Dat is wel genoeg voor vandaag.

Jachthaven Kats
Jachthaven van Kats

 

Geef een reactie