Van Kats naar Sint Annaland

Sint Annaland

De Zeeuwse plaats Sint Annaland op Tholen wordt ook wel Stalland genoemd. Wel begrijpelijk, het protestant geënte deel van de bevolking op Tholen doet niet aan heilig- en zaligverklaringen; die staat met beide benen in de Zeeuwse klei met meer dan gemiddelde eerbied voor hetgeen al wat is te boven gaat. Maar de geschiedenis van Sint Annaland leert dat het Anna van Bourgondië was die het schorrengebied bij het eiland Tholen in 1475 door haar onderdanen liet bedijken. De kerk, en daarmee het hele dorp, droeg ze daarbij op aan de heilige Anna. Waarmee tegelijk ook haar eigen naam goede sier maakte.

Stalland had van oorsprong de vorm van een ringvoorstraatdorp. Dat wil zeggen dat er een weg, de voorstraat loopt van de haven naar de kerk. Rondom de kerk in een ring, en langs de Voorstraat staan de huizen. In de huidige tijd neemt Sint Annaland andere vormen aan. Niet in de laatste plaats door de jachthaven waar wij graag komen. En het sportveld en de woonwijken en appartementencomplexen die aan Stalland toe worden gevoegd.

Zeilen naar Sint Annaland

Alhoewel er wel degelijk getijdenstroom staat in de Oosterschelde, de Keeten, het Zijpe en het Mastgat laten we ons bij vertrek uit Kats leiden door de wind- en weersverwachting. En niet door een gunstige stroomrichting. In de morgen vielen er een paar zware regenbuien, maar na de middag klaarde het op, met wind uit het westen. Op de Oosterschelde een lichte wind, daar lieten we de motor het werk doen, maar eenmaal in het Keeten stak er een bries op. Tijd om onder zeil te gaan. De wind werd gaandeweg steeds krachtiger, en dat was ook goed merkbaar vanwege onze ruimschootse maar tegenstroomse koers. Desondanks liepen we over de vijf Knopen over de grond, volgens de GPS. Ter hoogte van de Krabbenkreek besloten we te halzen, dat zou rustiger gaan dan gijpen onder de gegeven omstandigheden. Met halve wind zeilden we de Krabbenkreek in, om in de luwte van de dijk de zeilen te strijken. Al met al een mooie zeiltocht met een bruisend zog achter ons scheepje. Het sportieve zeilen gaf geen gelegenheid voor het maken van een paar spetterende plaatjes.

Hurley 800
Jachthaven WSV Sint Annaland

Streekmuseum de Meestoof

Evenals Stavenisse ligt Sint Annaland op Tholen. Ook Stavenisse werd tijdens de Watersnoodramp van 1953 zwaar getroffen, 156 slachtoffer te betreuren. Ook Stavenisse kende grote materiële schade. grote Het dorp lag na de ramp compleet in puin. Omliggende landen, waaronder de Scandinavische landen schoten te hulp, onder andere met het aanbieden van prefab woningen uit hout.

In Stavenisse werden negentien Noorse Geschenkwoningen woningen gebouwd, die als bouwpakket naar Nederland waren getransporteerd. Deze Noorse geschenkwoningen werden in de naar koning Haakon van Noorwegen vernoemde Koning Haakonstraat in Stavenisse opgebouwd. In 2003 is één van de woningen in vrijwel originele staat teruggebracht en verplaatst naar het Streekmuseum de Meestoof op Sint Annaland.

Streekmuseum de Meestoof
Noorse geschenkwoning deel uitmakende van het Streekmuseum De Meestoof, Sint Annaland. Klik op afbeelding en lees meer over Geschenkwoningen
Rood huis in Kirkenes
Dit houten huis legden wij vast in in Kirkenes, in het uiterste noordoosten van Noorwegen. Zie de overeenkomsten met de Noorse Geschenkwoningen!

Zie ook Noorse Geschenkwoningen

Geef een reactie