Van Burghsluis naar Wemeldinge

Niet eerder waren wij in Wemeldinge. Misschien wel vanwege de drukke scheepvaart op de Oosterschelde, vanwege de daar aanwezige verkeerspost met het drukke verkeer over de VHF, vanwege de ingang van het in 1866 geopende Kanaal door Zuid Beveland, de scheepvaartverbinding tussen de Ooster- en de Westerschelde. Maar we weten ook van de jachthaven en vermoeden een typisch Zeeuws dorp achter de dijk. Verandering van spijs doet eten leert een gezegde. Daarom Wemeldinge aangedaan.

Burghsluis

Vertrek Burghsluis
Later dan bedoeld vertrekken we uit Burghsluis. In de vroege morgen belemmerde ochtendnevel het zicht. Bij voldoende zicht zijn we vertrokken.

Wemeldinge

De naam Wemeldinge zou afstammen van de oud Germaanse naam Werimald, te verstaan als bij de lieden van Wiemald, staande voor wilskrachtige  en dappere  bewakers, ongetwijfeld van land en goed. Van oorsprong was Wemeldinge, ontstaan in de elfde eeuw een agrarisch dorp, vrij vertaald een plaats van stoere boeren knapen. Gelegen aan een zeearm werd aan de boeren bedrijven de visvangst en de oesterteelt toegevoegd. En in 1866 kwam een grote verandering, met de opening van het Kanaal door Zuid-Beveland. Er kwamen sluis- en brugwachters. De binnenvaart die Wemeldinge aan ging doen bracht een levendige handel op gang: levensmiddelen en scheepsbenodigdheden voor de passerende binnenschippers, aan de man gebracht door parlevinkers. Verse groente en aardappelen, zo van het land, boter, kaas en eieren, een visje erbij.

Wemeldinge
Bij de oude ingang van het Kanaal door Beveland bevinden zich aan de Oosterschelde een aantal strandjes.

Varen op de motor

Bij een wandeling door de omgeving zagen we inderdaad appel- en perenkwekerijen. Inmiddels is Wemeldinge ook vakantieparken rijk, gelegen achter de dijk. Wij hebben de jachthaven van Wemeldinge aangedaan. Na een windloze vaartocht van Burghsluis onder de Zeelandbrug door. Gingen anders dan gebruikelijk aan Zierikzee, Colijnsplaat, Kats en Goese Sas voorbij. Het plan was vanmorgen voor dag en dauw te gaan varen, zo mogelijk zeilen. In alle vroegte mee met de vloed en de noordwesten zucht in de zeilen. Maar op het geplande tijdstip bleek het een kleine wereld, ochtendnevel boven het land, mist boven het water. We wachten tot het zicht verbeterd. Bij vertrek nauwelijks wind, vandaar dat de nevel lang bleef. We varen op de motor op de laatste vloedstroom. Ter hoogte van Zierikzee begint de eb al weer te stromen. Zo varen we door op de motor.

Wemeldinge
Tussen het groen staat de kerk van Wemeldinge

Dit bericht heeft één reactie

  1. Gerrie

    Leuk ,weer een ander plaatsje aangedaan.

Geef een reactie