Van Burghsluis naar Roompot Marina

Roompot

De Roompot is een betonde vaargeul in de monding van de Oosterschelde. De Roompot begint westelijk van Stavenisse op het eiland Tholen, daar waar het Keeten en het Brabantsche Vaarwater samenkomen. Nabij de Zeelandbrug en Zierikzee is de Roompot de noordelijke geul, vlak langs de zuidkust van Schouwen-Duiveland. Zierikzee stroomt de Roompot eerst naar de Roggenplaat, om dan in zuidwestelijke richting af te buigen naar de andere oever van de Oosterschelde. Eenmaal de Oosterscheldekering voorbij langs de kust van Walcheren verder westwaarts waar de Roompot uitmondt in de Noordzee. Dit is de aanloop naar het Oostgat. West van de Oosterscheldekering is er ook een geul die zich beweegt in noordwestelijke richting, genaamd de Oude Roompot. Noord van Oostkapelle loopt de Roompot uit in de Domburger Rassen met de zuidelijke route naar het Oostgat, richting Vlissingen.

Soms moet je gewoon gaan

Een paar dagen zijn we in Burghsluis blijven liggen. Alles vanwege het weer. Op de warmste dagen zijn we het water niet opgegaan vanwege behoefte aan schaduw. Er zou ook een probleem ontstaan wanneer de schipper bevangen zou worden door de hitte. Maar na de weeromslag hebben we regelmatig naar de lucht gekeken en geluisterd. Onstabiele lucht, dat was wel duidelijk. Dat kan veel wind opleveren. Met kans op onweer. En zo bleven we nog een dag liggen. Ook rekening houdend met het getij. Want met weinig wind doe je weinig tegen de stroom. En zo was er ook een dag bij dat een geschikt tij en tijdstip voorbij was gegaan. Een medezeiler kwam ‘s avonds wat later aan en zei: ‘soms moet je gewoon gaan’.

Zeilen in de Roompot

Vaarplan

Ook wij wilden nu weleens gaan. Burghsluis is een haven die ons past. Beter dan een luxe haven. Maar we willen zeilen. Het vaarplan was uitgewerkt; door vandaag om half tien te vertrekken gaan we met de de vloed mee richting Zierikzee. We zeilen dan noord langs de Roggenplaat, langs de kust van Schouwen-Duiveland richting Zierikzee. De wind staat noordwestelijk dus die komt ruimschoots in. Halverwege het Nunnenplaatje bereiken we de Roompot. Daar aangekomen zal het tij kenteren, en kunnen we met de eb mee verder de Roompot in, richting Roompot Marina. Dan zeilen we aan de wind, met de noordwestelijke wind schuin van voren.

Roompot Marina

Roompot Marina

Mooi dat het zo uitkwam! Weliswaar trok de wind wel aan, maar met ruime wind op het eerste deel van de reis merk je dat niet zo. We waren met vol tuig vertrokken, maar aan de wind, en dan ook nog de stroom mee dubbel op. Daarom gelijk niet één maar twee reven in het grootzeil gezet, en het voorzeil voor de helft weggerold. In twee lange slagen zeilden we Roompot Marina aan, met één korte slag om hoogte te halen. Met zeven knopen over de grond ging het voortvarend. Zoals gezegd: soms moet je gewoon gaan.

Jachthaven Roompot
Passantensteiger Roompot
Roompot Marina
Donkere wolken boven Roompot Marina, wat heb je te zoeken op zee?

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie