Van Scharendijke naar Bruinisse

Scharendijke

Het dorp Scharendijke is ontstaan in de 15e eeuw aan een zogenaamde schaardijk: dit is een dijk aan een diepe vloedgeul zonder slikken ervoor. Aanvankelijk was Scharendijke weinig anders dan een buurtschap waar naast landarbeiders ook dijkwerkers woonden. Het dorp is pas echt tot ontwikkeling gekomen aan het begin van de twintigste eeuw, toen een haventje, Kloosternol geheten, werd aangelegd. Deze haven werd in het bijzonder gebruikt voor het transport van het product ‘meekrap’, afkomstig van de op Schouwen Duiveland verbouwde meekrapplant, waar kleurstof voor textiel en meubels aan worden onttrokken. In 1977 is de haven die nog altijd staat aangeduidt als Kloosternol uitgebreid tot een jachthaven.

Tijdens de Watersnood van 1953 raakte de kerk van Elkerzee, een buurtschap vlak bij Scharendijke zo beschadigd, dat deze moest worden gesloopt. In 1955 werd in Scharendijke een nieuwe kerk gebouwd. Deze Bethlehemkerk is vernoemd naar het verdwenen middeleeuwse klooster Bethlehem. Na de gemeentelijke herindeling in 1961 is Scharendijke aangewezen als groeikern. Resulterend in meer bewoning en een vakantiepark.

5 Beaufort 

Je hoort weleens verhalen van zeilers die met windkracht acht en negen de woeste baren hebben bevaren. Ik vind het allemaal prachtig. Vaak verteld op een verjaardag en in het clubhuis. Laat ik het zo zeggen, met 5 Beaufort varen we alleen uit wanneer de route gunstig is, bijvoorbeeld als deze ligt aan hogerwal en een dijk de wind wat tempert. Of als de route ruimschoots bezeild kan worden.  Kunnen we dan meer niet aan? Jawel, als het ons onderweg overkomt dan zijn we er klaar voor. Maar we zoeken het niet op.

Scharendijke
Haveningang van Scharendijke, met de naam Kloosternol
Dubbel gereefd grootzeil en gedeeltelijk uitgerold voorzeil

Windverwachting

Goed, gisteren en vandaag heerlijke maar stevige zeiltochten gemaakt. Met een dikke vier Beaufort. Gisteren aan de wind van Herkingen naar Scharendijke, één rif in het grootzeil en het voorzeil gedeeltelijk uitgerold. Het zeilde fantastisch onder een strak blauwe hemel in helder bruisend water. Een paar maal ruim zes Knopen op het log. Vandaag met ruime en halve wind van Scharendijke naar Bruinisse. Er wordt een krachtige wind voorspeld, later op de dag. Daarom vroeg gaan varen.

Grevelingen

Bij een dikke vier Beaufort verlaten we Scharendijke, onderweg met ruime wind enkele uitschieters die horen bij vijf Beaufort. Twee reven in het grootzeil en een deel van het voorzeil zeilen we met ruime wind richting Bruinisse. Ook nu snelheden van vijf en zes Knopen. Mooi op tijd lagen we vast in de haven van Bruinisse. In de middag wordt het inderdaad een dikke zes Beaufort. Dat is een krachtige wind. Maar dan liggen wij al in de haven.

Hurley 800
Zeilen met krachtige wind over de Grevelingen

Geef een reactie