Oosterschelde • Zierikzee en Burghsluis

Van Zierikzee naar Burghsluis

Een mooie zeil- en wandeltocht tegelijk, beiden van Zierikzee naar Burghsluis. De wandeltocht liep Oosterscheldedijk, langs natuurgebieden van de Flauwerspolder en de Oosterschelde en Plompe Toren van het verdwenen dorp Koudekerke op Schouwen-Duiveland en dan langs de dijk met zicht op de Oosterscheldekering.

Zierikzee
We verlaten Zierikzee via het Havenkanaal

Zeilen naar Burghsluis

De zeiltocht begint met het vertrek uit Zierikzee door te varen naar de mond van het Havenkanaal met zicht op de Zeelandbrug, dan aan de wind zeilend door de Roompot richting de geul tussen het Nunnenplaatje en de Roggenplaat, opkruisen tot aan Flauwershaven en dan weer aan de wind langs Plompe Toren tot aan Burghsluis. De wind is noordwest 2 en we hebben de hele reis 1 tot een halve knoop de stroom mee, we zijn met hoogwater uit Zierikzee vertrokken met het afgaande tij mee. Anderhalf uur eerder dan de wandelaarster is de schipper in Burghsluis, bij aankomst van de loopster is het scheepje aan kant en staat de koffie klaar.

Wandelennaar Burghsluis

Schouwen-Duiveland, schelpenpad

Plompe Toren

Een opmerkelijk baken langs de Oosterscheldedijk, dit stenen bouwsel dat eens de kerktoren van Koudekerke is geweest. Aan het einde van de vijftiende eeuw lag de Oosterscheldedijk drie a vier kilometer zuidelijker daar waar nu de Oosterschelde stroomt. Ooit bevonden zich hier veertien welvarende dorpen waar de mensen leefden van de landbouw en van de visserij, waaronder Koudekerke op Schouwen-Duiveland. Maar de zee geeft en de zee neemt, het was een onhoudbare zaak om de dijken in stand te houden, voortdurend werden ze ondermijnd door het langsstromende water.

Plompe Toren op een oude prent
Plompe Toren op een oude prent

Koudekerke

Soms zag men het aankomen en werd er alvast landinwaarts een ‘binnendijk’ aangelegd, om na verloop van tijd desnoods het land aan de zee terug te geven. Maar ‘Zeeuwen zijn zûûnig’ leert een gezegde en dat blijkt ook wel uit hoe men omging met de huizen en de kerken gelegen in zo’n gebied tussen een afkalvende zeedijk en een binnendijk in: dakpan voor dakpan en steen voor steen en plank voor plank werden huizen en de kerk afgebroken om weer elders achter de dijken nieuwe huizen en nieuwe kerken te bouwen. Maar van Koudekerke hebben de Zeeuwen de kerktoren laten staan om voortaan te dienen als baken aan zee. Bekend staande als ‘Plompe Toren’ op Schouwen-Duiveland.

Westenschouwen, Schouwen-Duiveland

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie