Yerseke
Yerseke staat bekend als vissersdorp en om de mosselvangst, gelegen aan het water. Maar dat is het niet altijd geweest. Een overstroming in de 15e eeuw, de Sint Felixvloed, heeft ervoor gezorgd dat Yerseke aan het water is komen te liggen. Daarvoor was het een nederzetting die was ontstaan op een kreekrug, zoals zoveel Zeeuwse dorpen. Zo’n kreekrug was een stuk land dat wat hoger lag en daarom vaak werd gebruikt om schapen op de hoeden.
De huidige naam Yerseke is er niet altijd geweest. Een vroege naam voor Yerseke was Gersika, teruggevonden op een Oorkonde van Keizer Otto, een kleinzoon van Karel de Grote, gedateerd het jaar 966. Uit een document gedateerd 27 juli 980 blijkt een naamsverandering in Gersicha. In 1323 gaat de naam Ieeseke gebruikt worden, en dat verandert zo’n twintig jaar later weer in Yeersike, Ieersic en Ieresicke. Sinds het jaar 1816 is Yerseke de officiële naam.
Van Yerseke naar Wolphaartsdijk
Vanmorgen om half elf vertrokken uit de Prinses Beatrixhaven te Yerseke, het is dan anderhalf uur voor laag water. Zo konden we nog net met het laatste stukje stroom mee richting de Zandkreeksluis varen om daar het Veerse Meer op te gaan. Er is veel regen voorspeld deze dag, rond de middag en in de avond een flinke bui. Ook onweer is niet uitgesloten. Het is warm broeierig weer en hopen daarom voor de hevigste regen binnen te zijn.
Bruinvissen
Er is enige opwinding onderweg bij het zien van meerdere bruinvissen in de Oosterschelde ter hoogte van de Galgeplaat. Meerdere dieren tegelijk duiken op en weer onder met hun rug en rugvin boven water. Dat daar overigens ruim veertig meter diep is, het echolood staat op zeker moment op dik zevenenveertig meter onder onze kiel. Het is daarbij nog springtij ook, extra laag water. Op de banken bij de ingang van de Zandkreeksluis tegenover de Katse Plaat liggen tientallen zeehonden langs de waterkant. Leuk om te zien, we laten ze met rust.
Zandkreeksluis
Bij aankomst van de sluizen zijn we een paar minuten te laat voor de sluiswachter om nog met de schutting mee te mogen. Er is weliswaar ruimte genoeg in de kolk zo van verre te zien, maar de nog af te leggen afstand en daarmee de wachttijd voor wie er al in de sluis liggen is nog te groot, zal de sluiswachter hebben gedacht. Een westwaartse- en een oostwaartse schutting en een flinke regenbui verder brengen we een uur door aan de wachtsteiger, uiteindelijk liggen we vooraan in een volle sluis langszij een stalen motorkruiser uit Sliedrecht.
Wolphaartsdijk
We hebben de Marina van het stadje Kortgene in gedachten maar daar tegenover ligt de watersportvereniging van Wolphaartsdijk. De Marina ligt vol motorkruisers niet naar onze smaak, de watersportvereniging aan de zuidoever van het Veerse Meer laat overwegend masten van zeilboten zien. We wijzigen het oorspronkelijke plan en kiezen voor de verenigingshaven aan de zuidzijde. En vinden een mooie ligplaats tussen soortgelijke scheepjes. Eenmaal gemeerd volgt de voorzegde plensbui maar wij hebben dan de kuiptent al staan.
Best een mooie tocht en wat diep is het daar.
Leuk van die bruinvissen en zeehondjes.
We hoopten nog dat ze dichterbij zouden komen, de bruinvissen, maar ze bleven rondjes zwemmen op afstand van de boot. Leuk!
Hoi Johan,
Je vaart van Yerseke naar Wolphaartsdijk: dan ga je niet door de Kreekrak maar door de Zandkreeksluis…
Lagen die zeehonden bij de vaart door de Zandkreek aan je (Goese) bak- of de (Katse) stuurboordkant?
Dank je wel voor de verbetering, je hebt gelijk! De zeehonden lagen aan de Goese zijde. Johan
Mooie verslagen maak je. Die locatie van de zeehonden is opmerkelijk. Ik zeilde tot een jaar of 5 geleden veel op de Oosterschelde. Ik zag de “tientallen”(eens meer dan 70) altijd aan de noordkant op de Galgeplaat aan het begin van het Brabants Vaarwater ( tussen BV 5 en 7)
In de Zandkreek wel eens 1 of 2 maar nooit veel. (Je vergist je niet met een dag eerder toen je van Bruinisse naar Yerseke daar boven langs de Galgeplaat kwam?)
Dag Eelske,
Vanmorgen sprak ik met iemand die lokaal bekend is, die vertelde dat de populatie zeehonden op de Galgeplaat (die hebben wij ook gezien, tientallen) aanzienlijk was toegenomen, en dat er een nieuwe populatie aan het ontstaan is aan de Zandkreek.
Johan
Dankjewel mijn gedateerde lokale kennis is weer bijgespijkerd😊
Wees gerust. Je komt op mij zeer geloofwaardig over hoor. Daarom ben ik sinds jouw melding regelmatig rond laagwater van het Goeessche Sas naar Katseveer gefietst/gewandeld. Gewapend met verrekijker en camera met telelens. Al die keren was er geen enkele zeehond te bekennen, Weet je de lokatie nog bij benadering?
Dag Eelske, ze lagen bij laag water op de plaat tussen Katse Veer en Goessche Sas, juist waar de de plaat het brede gedeelte van de plaat, zeg maar bij de boei Z12 en de Z10. Goed mogelijk dat ze vanaf de dijk niet te zien zijn, het zand van de bank liep daar schuin af de Zandkreek in.
Dankjewel! Eigenlijk ook wel beter dat ze niet zo zichtbaar zijn. Ik weet nu waar ik me op moet concentreren.