Zonnepaneel • Epever® PWM regelaar

Acculaden met zonnepaneel

Accu’s aan boord van ons kajuitzeiljacht kunnen op verschillende manieren. Voor de serviceaccu gebruiken wij een zonnepaneel met PWM regelaar, waarmee de accu’s geladen kunnen worden gehouden. We kunnen ook gebruik maken van een acculader bij aanwezigheid van walstroom. De startaccu wordt apart geladen door middel van de dynamo van de dieselmotor. 

Serviceaccu’s, twee maal 72 Ah

De twee serviceaccu’s hebben een capaciteit van 72 Ah elk. Dit zijn onderhoudsarme natte loodaccu’s om het boordnet te voeden. Op het boordnet zijn aangesloten de kajuitverlichting, de navigatieverlichting, de navigatieapparatuur en de elektrische bilgepomp. Door middel van de Vetus accuschakelaar kunnen de accu’s losgekoppeld worden van het boordnet. En kan er de keuze worden gemaakt voor accu 1 of accu twee. Beide accu’s parallel schakelen behoort ook tot de mogelijkheden.

Startaccu, 72 Ah

Voor het starten van de dieselmotor is er een derde 72 Ah accu aan boord, eveneens een onderhoudsarme natte loodaccu. Deze staat opgesteld inde nabijheid van de motor. Deze accu is uitsluitend bestemd voor het voorgloeien en starten van de dieselmotor. Anders dan de serviceaccu’s wordt deze accu geladen door de dynamo op de dieselmotor. Mocht de startaccu onverhoopt leeg zijn geraakt, dan kan door het aansluiten van de bekabeling de dieselmotor gestart worden met behulp van de serviceaccu’s.

Phaesun Semi Flex 60 Wp zonnepaneel

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektrische spanning en stroom. Wij gebruiken een zonnepaneel om één van de serviceaccu’s op te laden. Bij voldoende zonlicht en daarop afgestemd gebruik van de elektrische verlichting en apparatuur blijven de accu’s voldoende beladen. Wij hebben daarbij gekozen voor buigzame flexibele zonnepanelen: deze bieden de mogelijkheid om het zonnepaneel daar te plaatsen waar deze het effectiefst zijn en zo min mogelijk een obstakel vormen tijdens het zeilen of varen.

Phaesun Semi Flex 60 Watt zie hier

Zonnepaneel van het merk Phaesun Semi
Phaesun Semi Flex 60 Wp Zonnepaneel

Specificaties

Afmetingen: 58 x 54 x 0,3 centimeter
Maximale buigzaamheid: 7,4 centimeter
Gewicht: 1,15 kilo
Kabellengte: 0,9 meter
Piekvermogen: 60 Wattpiek
Voltage (Vmp): 17,6 Volt
Stroom (Imp): 3,1 Ampère
Open klemspanning: 21,4 Volt
Kortsluitstroom: 3,3 Ampère
Type: Flexibel zonnepaneel
Stekkerverbinding: MC4

Epever® VS2025AU regelaar

Niet altijd is er even veel zonlicht. De hoeveelheid zonlicht waarmee de zonnepanelen worden beschenen beïnvloedt de spanning welke door het zonnepaneel wordt afgegeven. Bij bewolking en schaduw of bij laagstaande zon is de afgegeven spanning lager dan bij heldere hemel midden op de dag. Een te hoge laadspanning doet de 12 Volt accu geen goed. Bij ontbreken van zonlicht zoals in de nacht moet voorkomen worden dat de accu zich ontlaadt, door het zonnepaneel heen. Daarom de noodzaak van een regelaar of controller.

PWM regelaar

Wij gebruiken een regelaar volgens het principe van PWM. Deze regelt de laadspanning tot de gewenste waarden. Op het display zijn de laadspanning, laadstroom, de ladingstoestand van de accu af te lezen. Daarbij geeft de laadregelaar de mogelijkheid tot het laden van elektrische apparatuur via twee USB-poorten.

Epever® VS2025AU
Epever® VS2025AU

Werking van PWM regelaars

PWM staat voor Pulse Width Modulation, ofwel in technisch Nederlands Pulsbreedte Modulatie. In eenvoudige bewoording uitgelegd: vanaf het zonnepaneel komt de elektrische gelijkstroom met een zekere gelijkspanning de regelaar binnen. Deze gelijkstroom wordt door middel van een elektronische schakelaar (hoe deze werkt gaat mijn kennis te boven) in een bepaalde frequentie ‘aan’ en ‘uit’ gezet in fracties van seconden. Hoe vaker ‘uit’ in een bepaald tijd, hoe lager de gemiddelde spanning (Volt) .  Bij ‘uit’ is de spanning 0%, bij ‘aan’ 100%. Hoe langer de elektronische schakelaar op ‘in’ schakelt per tijdseenheid, hoe meer spanning (Volt) aan de accuzijde wordt gemeten. De regelaar meet deze uitgang-spanning continu, dit is de spanning gemeten aan de accu. Deze spanning is maatgevend voor de frequentie van de elektronische schakelaar. In principe een Feed-Back ofwel terugkoppeling.

Stroomgebruik PWM regelaar

De regelaar is daarmee ook een stroomgebruiker, door het aansturen van de elektronische schakelaar, ook wanneer het zonnepaneel geen energie levert. Epever® VS2025AU  PWM regelaar heeft een eigen stroomgebruik van 10 mAmp. volgens de specificaties.

Nadere uitleg zie over PWM vermogenregeling zie  hier.

Meer over zonnepanelen zie hier

Geef een reactie