INSTRUMENTENCONSOLE BOVEN KAJUITINGANG

Instrumenten plaatsen

Op de onderstaande foto’s zijn de drie displays gemonteerd, deze worden aan de achterzijde met een draadeind, een vleugelmoer en een beugel aangetrokken, in een sponning ligt er tussen de displays en de console een rubberen pees. In de console zijn twee klemmen gemaakt om de bekabeling in vast te zetten, het gaat om drie maal plus en min van de 12 volt voeding; voor elk instrument een aparte voeding, en drie maal bedrading van respectievelijk de sensor van de fluxgate kompassensor, de windmeter voor windrichting en windsnelheid en de aansluiting op de GPS voor het log.

Instrumenten gemonteerd in het paneel

In de uiteinden van de console zijn twee teak vingerringen gelijmd. Normaliter zijn deze bedoeld voor luikogen, om bijvoorbeeld een deksel te openen, maar deze vingerringen geven een mooie afwerking. De console zal met stevig shockcord vastgezet worden boven de kajuitingang, het shockcord wordt aan de onderdeks handgreep gehaakt, in de praktijk blijkt dit prima te werken, weten we vanuit eerdere ervaringen. Het voordeel is dat er geen blijvende aanpassingen aan de boot zelf worden gedaan. Electronica heeft nu eenmaal een kortere ‘houdbaarheidsdatum’ dan het casco van de boot.

Handgreep aan de achterzijde op het deksel, vingerringen in de uiteinden geplaatst

Verder is er een ‘handgreep’ tegen het deksel de achterzijde aangebracht. Het deksel zelf klemt al als vanzelf in de sponning, aan de handgreep han het deksel worden uitgenomen zonder gereedschap toe te passen. Zo is de afwerking mooi strak en kan worden volstaan zonder schroeven in het gefineerde hout.

Het shockcord houdt het de Instrumentenconsole op zijn plaats

Fineren en lakken

Twee lagen zijdeglans blanke lak

Twee lagen zijdeglans blanke lak zijn er inmiddels aangebracht op de gefineerde instrumentenconsole. Maar eerst zijn er massief hardhouten latten aan de uiteinden gelijmd, deze zijn het kwetsbaarst voor stoten en daar komt ook de ‘los-vaste’ bevestiging, waarover later meer. Ook hebben we een houten kastje gemaakt waarop een schakelpaneel gaat komen, met de aan-/uitschakelaars en de smeltzekeringen. De 12 Volt bekabeling van de instrumentenconsole gaat via een apart Schakelpaneel lopen met zekeringen en controlelampjes, gemonteerd in de kajuit, vanzelfsprekend in dezelfde stijl gefineerd en blank gelakt.

Achterzijde instrumentenconsole twee maal gelakt

Schuren en fineren 

Voorzijde van de instrumentenconsole

Nu het instrumentenconsole is samengesteld begonnen met afwerken met fineer. Aanvankelijk was de bedoeling de console met een dekkende lak af te werken, bijvoorbeeld glanzend wit met wat blankhouten details, maar uiteindelijk is er gekozen om de instrumentenconsole te gaan fineren met teak, dat later hoogglans of zijdeglans gelakt gaat worden. Waarbij aandacht wordt gegeven aan de ligging van de houtstructuur zodat de nerven ‘logisch’ op elkaar aansluiten, als ware het massief hout. Weliswaar hier en daar een concessie vanwege de voorhanden zijnde voorraad fineer maar wel volgens een zekere logica, zoals de gebogen vormen.

Achterzijde van de instrumentenconsole

In de achterzijde van de console is een deksel gemaakt, met twee lippen aan de bovenzijde die achter de bovenrand worden gestoken, aan de zijkanten en onderrand een opstaande rand. Gewoonlijk zal de console onder de buiskap staan, maar mocht er buiswater of regenwater overkomen maken de randen een waterkering. Mogelijk dat er nog een pakking wordt toegevoegd. Over een sluiting wordt nog nagedacht.

Deksel van het instrumentenconsole aan de achterzijde

Instrumentenconsole

Een manier om aantal afleesklokken op een goed afleesbare plaats een plaats te geven is het toepassen een afneembaar instrumentenconsole een goede mogelijkheid. Dit instrument gaat een plaats krijgen boven een kajuitingang en onder een buiskap van een kajuitzeilboot, maar wordt ook afneembaar gemaakt om te voorkomen dat het geheel bloot staat aan weer en wind. De gehele console wordt dan losgemaakt van het kajuitdak en binnen opgeborgen, waarbij de bekabeling gebundeld aangesloten blijft aan de gevers en de aansluiting op het boordnet van de bewuste kajuitzeilboot. Alhoewel de console meestal onder de buiskap zal zijn opgesteld wordt er wel aandacht gegeven aan de (spat)waterdichtheid. Om op mooie zomerse dagen te kunnen zeilen zonder de buiskap, volop genietend van zon, zee en wind.

Zagen en lijmen

De voorzijde van het instrumentenpaneel met uitsparingen voor drie klokken

De opbouw is als volgt: allereerst zijn twee watervast multiplex stroken van negen millimeter een draaglat samengesteld, die in een boogvorm met expanderende constructielijm op elkaar zijn geklemd en gelijmd. Vervolgens de voorzijde en de achterzijde haaks tegen de gebogen boog gelijmd, de onderzijde van de panelen afgetekend en uitgezaagd, de bovenrand parallel daaraan meelopend. Vervolgens de zijkanten ingelijmd, met aan de bovenkant aan de binnenzijde een ingelijmde lat om het lijmoppervlak te vergroten en om afgeronde hoeken te kunnen aanbrengen. Vervolgens de bovenkant gelijmd door deze met lijmklemmen vast te zetten, gebogen met de ronding van de draaglat mee, daarna openingen gezaagd voor de klokken en de achterzijde waar een deksel voor komt. Het paneel zou ruimte kunnen bieden aan in totaal vier klokken, maar er is gekozen voor drie instrumenten, waarmee de meest essentiële informatie straks weergegeven zal gaan worden. Nadat de gehele constructie goed is verlijmd de rondingen aangebracht door vijlen en schuren.

Aan de achterzijde een sponning voor het deksel om spatwaterdichtheid van de console te realiseren. De boven en onderzijde zijn licht gebogen gevormd in stijl met de dekronding waarboven de instrumentenconsole geplaatst gaat worden.