Zeilen in Zeeland

Vanaf de Zuid-Hollandse eilanden zijn de Zeeuwse stromen in een paar uur aan te zeilen. Vanaf de Volkeraksluizen tussen het Hollands Diep en het zoete water van het Volkerak is het twee a drie uur varen naar de Krammersluizen, waarna je op het zoute water van het Zijpe en het Mastgat komt. Eenmaal door de Krammersluis kan na een half uur via de sluis van Bruinisse bereikt worden, de toegang naar de Grevelingen of beter gezegd het Grevelingenmeer, een voormalige zeearm. Het Grevelingenmeer is bijzonder water, het zou in oppervlak het grootste zoutwaterbekken van Europa zijn. Er zijn geen getijden meer vanwege de Grevelingendam en de Brouwersdam, maar het water is glashelder. In het voorjaar van 2022 maakten wij een zeiltocht over het Grevelingenmeer en zagen de bodem van het water naast ons. Alert op ondiepte wees de Echosounder ruim vijf meter waterdiepte aan. Naar tevredenheid liggen wij in de havens van Watersportverenigingen Bruinisse en Herkingen, buiten het seizoen is de gemeentehaven van Brouwershaven ons ook goed bevallen.

Sluis bij Bruinisse tussen het Zijpe en de Grevelingen
Liggende in Brouwershaven

Oosterschelde

De Oosterschelde is anders dan het Grevelingenmeer wel getijdenwater, vanwege de Oosterscheldekering die onder gewone omstandigheden zeewater van de Noordzee doorlaat. Havens waar wij inmiddels eerder hebben gelegen zijn Burghsluis, Zierikzee, Colijnsplaat en Kats. De laatstgenoemde haven is een voormalige werkhaven, aangelegd voor de bouw van de Zeelandbrug in de jaren zestig. De haven is nu grotendeels ingericht als jachthaven met drijvende steigers, en naar ons idee prettige sanitaire voorzieningen aan de wal.

Jachthaven van Kats

Kats

De haven van Kats op het Zeeuwse Noord-Beveland is vanaf het water van de Oosterschelde goed te vinden. Mits het zicht goed is welteverstaan. Vanwege de twee flinke portaalkranen aan de oever die er al decennia staan als herkenningspunten aan de wal. Het zijn de kranen die geconstrueerd zijn voor de bouw van de ruim vijf kilometer lange Zeelandbrug over de Oosterschelde. Evenals de haven van Kats zelf, aangelegd als werkhaven voor de bouw van de Zeelandbrug. Het plaatsje Kats zelf ligt op ongeveer twintig minuten lopen vanaf de haven. Het merendeel van de havenkom is nu in gebruik als jachthaven met drijvende steigers vanwege het getij. Onder de kranen staan vervallen nissenhutten waar ook werkzaamheden voor de Zeelandbrug werden verricht. Soms worden de portaalkranen zevenenvijftig jaar na dato nog gebruikt voor andere hijsklussen.

Drijvende steigers in de haven van Kats
Werkhaven van Kats met portaalkranen

Burghsluis 

Lichthuis vuurtoren Burgh-Haamstede
De windroos aan het plafond van het lichthuis van de vuurtoren van Burgh-Haamstede

Een hele leuke haven, Burghsluis, althans, dat vinden wij. Een mooi havenkantoor met daarnaast het lichthuis van een vuurtoren, in gebruik zijnde als vergaderruimte van de watersportvereniging. Het bankbiljet van 250 gulden, daar stond de vuurtoren van Burgh-Haamstede op afgedrukt. En laat nu het lichthuis van deze vuurtoren nu dus opgesteld zijn als vergaderruimte van WSV Burghsluis, na eerst een tijdje als havenkantoor gefungeerd te hebben. Heeft de vuurtoren van Burgh-Haamstede dan geen lichthuis meer? Jawel, maar een ander, een sterkere, om een draaiende radarantenne te kunnen dragen. Dat kon dit lichthuis uit 1882 niet dragen. Maar nu is het dus een vergaderruimte met een verrassing in zich: tegen het plafond is de originele windroos bewaard gebleven met de functionerende windwijzer. ‘Noord ten Westen’ duidt de windwijzer op de foto aan. De taak van de vuurtorenwachter van eens om dat in het logboek te noteren.

Getijdenhaven van Burghsluis
Getijdehaven van Burghsluis
Jachthaven van Colijnsplaat

Veerse Meer

Evenals het Grevelingenmeer is ook het Veerse Meer een afgedamde zeearm. Nabij de afsluiting met de Noordzee ligt Veere, meer oostelijk oostzijde van het Veerse Meer ligt Wolphaartsdijk en daartegenover Kortgene. Het Veerse Meer is vanaf de Oosterschelde te bereiken via de Zandkreeksluis. Wij liggen graag in de gastvrije jachthaven van WSV Wolphaartsdijk. Het water van het Veerse Meer is ook zout gebleven.

Wolphaartsdijk naar het westen gezien
In het zonnige Zeeland kan het ook regenen
Wolphaartsdijk met aan de overzijde Kortgene
Haven van Veere
WSV De Arne bij Veere
Zandkreeksluis
Wachten aan de drijvende steiger van de Zandkreeksluis
Wachten voor de krammersluizen