Klassiek interieur

De ronde romp van de Hurley 800 Classic herbergt een blank gelakt houten interieur. Het hout is zorgvuldig afgewerkt met houten lijst- en fineerwerk op de kopse kanten. Alle zijn voorzien van teak vingerringen. Een kombuis bij de kajuitingang met wasbak en kooktoestel. Een uitschuifbare kaartentafel bij de kajuitingang aan stuurboord, niet geschikt om op te werken, daar is het tafelblad niet degelijk genoeg voor en ook niet echt op werkhoogte, maar een zeekaart kan er op afgelezen worden. In de kajuit twee langsbanken tegenover elkaar waarvan de leuningen kunnen worden opgeklapt zodat er aan beide zijden een slaapbank ontstaat. Onder de kaartentafel aan stuurboord bevindt zich een hondenkooi. Boven de zitbanken en onder de gangboorden ‘zwaluwnesten’ en kastruimte achter klapluiken. Ook onder de kajuitbanken achter luiken bergruimte, evenals in de kielruimte onder de kajuitvloer. Voor het mastschot aan bakboord een hangkast gecombineerd met legplanken en aan stuurboord een toilet met uitschuifbare wasbak. In het voorschip een tweepersoons bed met aan beide zijden legplanken. Het smalle middenpad van de kajuitvloer en de aanwezigheid van handgrepen bij de kajuitingang, een staander tot aan het plafond bij de kombuis en handgrepen aan het kajuitdak maken het interieur zeewaardig.

Kombuis aan bakboord bij de kajuitingang
Origo 3000 spiritus kooktoestel met Omnia ovenpan

Hurley 800 Classic interieur

In het voorschip van de Hurley Classic 800 een tweepersoons slaapplaats, met aan beide zijden onder het voordek langsscheepse legplanken. In de natte cel tussen het mastschot en de voorpiek aan bakboord een hang- en legkast, aan stuurboord een onderwatertoilet met een uitschuifbare wasbak en eveneens kastruimte met een legplanken. Water tappen voor de wasbak gebeurd met een voetpomp. Van de zitbanken in de kajuit kunnen de rugleuningen opgeklapt worden opgeklapt om een brede slaapplaats te vrij te maken. Achter de rugleuningen bevindt zich ook bergruimten. Aan bakboord bevindt het voeteneind van de slaapbank zich in een ruimte onder de kombuis. Ook boven de rugleuningen onder de gangboorden bergkasten met scharnierend luik en open zwaluwnesten. Aan stuurboord bevindt zich een hondenkooi welke doorloopt tot het achterschip, aan bakboord de kombuis met een gootsteen, een spiritus kooktoestel, een mogelijkheid om een koelbox te creëren (bij onze Hurley 800 alleen het vak aanwezig) en achter de kombuis ruimte voor kommaliewant (borden, schalen, kommen, bekers).

Voorpiek

In de voorpiek onder de slaapbanken de watertank, bij de wasbak in de toiletruimte en de kombuis voetpompen om het drinkwater te verpompen, onder de voorpiek en onder alle slaapbanken bergruimten bereikbaar via de luiken onder de kussens en in de verticale wanden van de betimmering. In de kajuit bevinden zich ook de hoofdschakelaars, groepsschakelaars en zekeringen voor motor, de verlichting en de navigatieapparatuur.

Tussen de voorpiek en de kajuit van de Hurley 800 Classic bevindt zich aan bakboord een hang-/legkast en aan stuurboord achter een deur het toilet met wasbak.

Kajuit

In de kajuit tegenover elkaar twee zitbanken waarvan de leuningen kunnen worden opgeklapt om de zitbanken in te kunnen richten als slaapbanken. Neergeklapt ruime bergruimte achter de rugleuningen, bijvoorbeeld voor het beddengoed, de kuiptent, rolfokhoes en grootzeilhuik. De zit- en slaapbank aan stuurboord loopt door als een hondenkooi, ook bruikbaar als zeilenberging. Aan stuurboord boven de hondenkooi een inschuifbare kaartentafel, bij ons aan boord zijn daaronder de GPS en de VHF gemonteerd. Onder het gangboord het schakelpaneel met zekeringen voor de navigatieverlichting en de navigatieapparatuur. Aan bakboord nabijere kajuitingang met schuifluik de kombuis met Origo 3000 spiritus kooktoestel, een wasbak met voetpomp voor spoelwater uit de watertank, en verschillende bakken en vakken voor kommaliewant (borden, bestek, keukengerei).

Boven de hondenkooi een uitschuifbare kaartentafel

Mastschot

Het mastschot is een constructief belangrijk onderdeel van de Hurley 800 en is daarom langs de zijden van de romp, langs het gangboord en de kajuitopbouw en tegen het plafond vast gelamineerd tot één geheel. De beide deurposten rusten aan de onderzijde op een wrang dat op het vlak is vast gelamineerd, op de beide deurposten bevindt zich een stalen koker welke is opgevuld tot onder de mastvoet. De neerwaartse druk van de mast wordt op deze wijze opgevangen door het mastschot en overgebracht op de romp van de Hurley 800.

Mastschot, rondom gelamineerd aan dek en romp, de deurposten rusten op een wrang, op de deurposten onder de mastvoet een stalen balk
De opengeklapte kajuitbank aan bakboord aan boord van de Hurley 800 Classic. Door de rugleuning op te klappen ontstaat een vrij brede slaapbank. Aan stuurboord werkt het eveneens zo.
Schakelpaneel voor verlichting en apparatuur
Zekeringen en schakelaars in het voorschip

Persoonlijke afwerking

In 2019 zijn alle luiken onder de kajuit- en slaapbanken voorzien van teakhouten luikringen om deze te verfraaien. Daarbij is ook al het houtwerk onder de zit- en slaapkussens geschuurd en gelakt zoadat deze gemakkelijker schoon is te houden en zoadat er geen vocht en vuil in de houtnerven kan dringen. De draaglatten onder de luiken zijn daarbij ook voorzien van afgeronde sponningen om de uitstraling van het geheel te verbeteren en scherpe randen te vermijden.

De zitbank in de kajuit met luiken, gelakt en voorzien van teakhouten vingerringen.
De voorpiek waarvan de bedbodem en de luiken zijn gelakt. De luiken zijn voorzien van teakhouten vingerringen.

Bruynzeel Decora kajuitvloer

In 2018 is deze Hurley 800 voorzien van een nieuwe Bruynzeel Decora teakhouten vloer met Essen biezen, zowel in de kajuit als in de voorpiek. In de kajuitvloer zijn twee luiken aanwezig om de bilge te kunnen controleren en om deze te kunnen gebruiken als bergruimte.

Kajuittafel

Ook is er een kajuittafel aanwezig om te plaatsen tussen de twee kajuitbanken in, deze kajuittafel heeft twee naar beneden klappende kajuittafeldelen en een opklapbaar middenvlak met daaronder bergruimte. Omwille van de leefruimte aan boord hebben wij deze blankgelakte kajuittafel thuis in gebruik.

Bruynzeel Decora kajuitvloer en kajuittrap bij de ingang van de Hurley 800 Classic.
Bruynzeel Decora vloer in de voorpiek / natte cel van de Hurley 800 Classic.

Decoratie

Boven de kombuis bevindt zich tegen het kajuitschot een kastje waarachter zich de elektrische aansluitingen bevinden van de dieptemeter en het log. Voorheen bevonden zich op dit kastje ook een aantal schakelaars met zekeringen, wij hebben ervoor gekozen om deze schakelaars te laten vervallen en onder te brengen op het ander schakelpaneel. Op een zeker moment ‘vonden’ wij dit gedateerde paneeltje met seinvlaggen welke wij hebben aangebracht op het kastje boven de kombuis.

Bordje met de Internationale seinvlaggen en – wimpels van A tot Z, 0 tot 9 en drie vervangingswimpels, in de kajuit van onze Hurley 800 Classic

Hang- & Sluitwerk

Twee uitersten: er zijn watersporters die hun hele schip vol hangen met van alles en nog wat, variërend van geavanceerde navigatieapparatuur in veelvoud tot allerlei nautische decoraties. Vooral dat eerste kan indrukwekkend zijn, allerlei klokken en meters en knoppen en schermen. Het tweede kan scheeps en gezellig ogen maar ook weer druk en overdadig, tikkeltje bruin café, teveel van het goede. Er zijn ook watersporters die gaan voor het lege schip, Spartaans en ruimtelijk of uit puurheid, ieder in het hout of polyester gedraaide schroefje er één teveel. Zo maakten wij eens kennis met een zeiler die daarin heel ver ging, voor alle toevoegingen aan zijn schip had deze een handigheid, een plankje met een klok dat ergens tussen werd geklemd, een elastiek dat een instrument op zijn plaats hield. Voor alles is wel iets te zeggen, niet te veel prullaria is waar wij van houden, maar ook denken wij lang na voordat wij ergens de zaag, de boor in te zetten of iets op te plakken. Vooral met digitale dingen zijn wij behoudend, vanwege de beperkte houdbaarheid en snelle veroudering. Vandaar dat wij een middenweg kiezen, duurzame spullen waar we voor gaan, als het kan volgens de principes van ‘houtje touwtje’. En als we ergens in zagen of schroeven, zorgen we dat het ook wanneer nodig hersteld kan worden.

Houtje-Touwtje

Gaandeweg zijn we plastic en metaal hang- en sluitwerk aan het verwijderen en waar nodig vervangen we deze voor stijlvolle oplossingen zoals deze teakhouten klampen, welke gebruikt worden als haken in de kombuis voor hand- en theedoeken en als deursluiting in het voorschip. De GPS welke buiten in de kuip wordt gebruikt rust op een gebogen houten draaglat, geborgd met shockkoord waarmee schroef- en boorgaten worden voorkomen en het schip gaaf blijft.

KISS sluiting van de deur naar de voorpiek, een elastiek en een teakhouten klamp.
Teakhouten klampen als hand- en theedoekenhaakjes.
Het elastiek gehaakt achter de houten handgreep houdt de GPS prima op zijn plaats zonder het boren van gaten en schroeven van haken.