Falu Röd, Zweeds Rood
Deze ladenkast is al tientallen jaren in de familie. Eigenlijk een erfstuk. Oorspronkelijk was het donker eiken, tot een jaar of elf geleden. Toen werd het eigentijds grijs geschilderd. Maar de tijd is gekomen om wat meer kleur aan te gaan brengen. Geïnspireerd door de gelopen pelgrimstocht door Zweden en Noorwegen langs het Olavspad. En passend bij de recent behandelde ‘Opbergkruk Perjohan ’. Vandaar dat ook dit familiestuk een metamorfose heeft ondergaan. Van donker eiken naar giraffegrijs naar Zweeds rood ofwel Falu Röd.
Wat hebben wij met Scandinavië? We zouden kunnen zeggen de natuur, de rust, de ongereptheid. Wij zijn geen zonaanbidders met een voorliefde voor strandvakanties. Wat ons wel trekt zijn de bergen, de zee en ruige kusten. Of zou het ergens in de genen liggen? Een voorgeslacht met wortels gelegen in het hoge noorden, hier in de lage landen een bestaan opgebouwd rond de visserij? Hoe dan ook, in ons schuilt een voorliefde voor de koude streken van Noorwegen en Zweden. IJsland en Groenland lonken ook. Een Zweeds rode ladenkast is bij ons thuis.
Het giraffegrijs bleek een uitstekende ondergrond! Destijds was het kastje al eerst in een grijze grondverf gezet en daarna in grijze lak op terpentine-basis. Licht opschuren van de toplaag met schuurpapier korrel 120 stond garant voor een strak oppervlak. Daarna het Zweeds rood opgezet met de kwast. Alhoewel de meeste lakken voor binnen watergedragen zijn toch gekozen voor lak op Alkydlak. Toegegeven, tijdens het drogen hangt er een zware lucht, ventileren is noodzaak. De komende dagen kan de rode lak volledig uitharden, rood heeft van nature een wat langere droogtijd dan bijvoorbeeld wit of blauw. Al doende kleurt ons huis meer en meer Scandinavisch.