Blankeiken eettafel • Schuren en lakken

Eettafel schuren en lakken

De eikenhouten eettafel heeft inmiddels de leeftijd van 35 jaar bereikt. En dan kunnen gebruikssporen niet uitblijven. Er is en wordt met grote en kleine kinderen aan gegeten en gespeeld. Er is aan geknutseld en gewerkt en op uitgestald. Daarbij heeft de eettafel in acht verschillende woningen gestaan, verhuizingen naar vier provincies overleefd. Slechts eenmaal is er een houten klos afgebroken die daarop verlijmd is. Desondanks, de gebruikssporen in het blad waren tekenend voor intensief gebruik. Maar ook voor houdbaarheid en duurzaamheid. Want de tafel was nog altijd mooi, evenals de bijbehorende stoelen en kast.

De grofte van schuurpapier wordt aangeduid met een cijfer. Dat cijfer staat voor het aantal korrels per 1 cm². Hoe hoger het getal, hoe fijner het schuurpapier. Korrel 120 bevindt zich op de grens van ‘middel’ naar ‘fijn’.

De stoelen hebben door de jaren heen de nodige herstellingen gehad. Zoals de rieten zittingen die opnieuw zijn gemat. En meerdere malen gelijmd. Voor de tafel werd het tijd voor een nieuwe laklaag. De laatste jaren werd de tafel niet in de meubelwas gezet. Het kwam er gewoon niet meer van. En dat is nu een voordeel. Want meubelwas en lak gaan niet goed samen, staat een goede hechting in de weg. Daarom zijn we begonnen met de tafel te ontvetten. Dat voorkomt dat vettigheid de poriën van het schuren vult. Daarna het machinaal schuren met korrel 120, in banen met de draad, met de nerven mee. Niet door de oude patina lagen heen, maar wel zorgen voor een egaal oppervlak. We hebben twee laken parketlak aangebracht. Vanzelfsprekend tussen de nieuwe laklagen licht geschuurd. De gebruikte lak is in de praktijk krasvast gebleken, met een satijnzachte glans. De tafel kan weer minstens 35 jaar mee.

Tafelblad schuren, korrel 120

Blankeiken tafel
De Blankeiken tafel wordt ontvet en geschuurd met korrel 120

Afgelakken met Delta PU 70 zijdeglans

Blankeiken tafel
Twee maal gelakt met Delta PU 70 zijdeglans parketlak

Wat korrel 120 betreft, deze grofheid van het schuurpapier bevindt zich op de grens van ‘middel’ naar ‘fijn’. Bij korrel 80 is er sprake van ‘grof’. De toegepaste werkwijze is daarom als volgt: beginnen met nieuw schuurpapier, korrel 120 en de laatste schuurbehandelingen doen op de hand met oud of beter gezegd gebruikt schuurpapier. Daar is de grofste korrel van versleten, de scherpte is eraf.

Zie ook hier

Dit bericht heeft één reactie

  1. Gerrie

    Goed bezig, de tafel kan weer jaren mee!

Geef een reactie