Mijnenmagazijn Veere (1918) • Kanaal door Walcheren

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Gezien
  • Bericht reacties:0 Reacties

Mijnendepot Veere 1918

Het Kanaal door Walcheren heeft bij de aansluiting op het Veerse Meer twee gezichten. Kijkende naar de westelijke kant ligt daar pittoreske Veere met een zichtbaar rijk verleden. Maar aan de oostelijke oever van het kanaal bevindt zich een kubistische constructie uit beton en staal in een industriële stijl. Vergane glorie waarbij er redenen zijn om deze te laten zijn. Het blijkt voormalig militair object te zijn, een steiger uit 1918 op een strategische locatie aan het water. Met aan de wal een Mijnendepot en bunkers voor de opslag van versperringsmijnen. Blijft de vraag wat ermee te doen?

Mijnendepot Veere
Mijnendepot Veere met op de voorgrond de Ritme van Olav Cox

Gedurende de Eerste Wereldoorlog kon Nederland haar neutraliteit handhaven. Duitsland en Frankrijk waren in oorlog, België was erin meegetrokken, met Engeland als bondgenoot. Na deze oorlog besloot de Nederlandse regering dat het zich op zijn minst moest kunnen verdedigen. Waarop het Mijnendepot bij Veere werd gebouwd. Bestaande uit een betonnen magazijn, een aantal bunkers en de steiger. Bedoeld voor de opslag en het onderhoud van versperringsmijnen, om vijandig gezinde schepen te stoppen. Vanaf de betonnen steiger konden mijnenleggers de zeemijnen aan boord nemen of afgeven. Strategisch gelegen aan het Veerse Gat, destijds een zeearm in open verbinding met de Noordzee. Gezien de historische waarden blijft de vraag onbeantwoord wat ermee te doen in de huidige tijd. Een toeristische attractie, een gedenkwaardig monument, teruggeven aan de natuur of slopen.

Veere, Kanaal door Walcheren
Veere gezien vanaf de oostelijke oever van het Kanaal door Walcheren

Het in 1918 gebouwde militaire magazijn ligt op een zeer gunstige locatie, namelijk daar waar het Kanaal door Walcheren uitmondt in het Veerse Meer. Op het terrein van het voormalig mijnendepot bevinden zich een aantal objecten: het eigenlijke magazijn, een kantinegebouw, twee bunkers in het omringende weiland en een indrukwekkende aanlegsteiger aan het kanaal.

Bron: Het Erfgoedkabinet

Kanaal door Walcheren
Historische schepen in het Kanaal door Walcheren, op de achtergrond het Mijnendepot

Lees hier meer

Geef een reactie