Fiat Nuova 500

Fiat Nuova

Gezien bij de Lunterse Boer, een originele Fiat 500 Nuova. De Fiat Nuova werd op 4 juli 1957 gepresenteerd aan het publiek door een optocht van 500’s met fotomodellen achter het stuur die de automobielfabriek in Turijn verlieten. Gelijktijdig zou er een vergelijkbare tour hebben plaats gevonden rondom het St. Pietersplein in Rome. Ongetwijfeld zal dit van origine Italiaanse autootje gezien in de bosrijke omgeving van Lunteren van een liefhebber zijn, en gezien de leeftijd in deze fraaie staat zijn gebracht. Daarnaast een eigentijdse Fiat 500 C. Met als overeenkomst een linnen dak.

F.I.A.T.

Fiat is het automerk van de iconische Fiat 500 uit 1957. De merknaam ‘Fiat’ is de afkorting van Fabbrica Italiana Automobili Torino en is opgericht door de Italiaanse industrieel Giovanni Agnelli, in 1899. In 1906 werd de oorspronkelijke afkorting F.I.A.T. gewijzigd ofwel uitgeschreven als Fiat.  Waaraan ook het Italiaanse merk Abarth is verwant, vernoemd naar de tot Italiaan genaturaliseerde Oostenrijkse Karl Abarth.

In 1936 ontwierp Diante Ciascosa (1905-1996) de Fiat Cinquecento, dat het allerkleinste autootje zou zijn in massaproductie geproduceerd.

Fiat Nuova 500
Fiat Nuova 500 gefotografeerd bij de Lunteren Boer op de Veluwe
Luchtgekoelde 2 cilinders in lijn
Cilinderinhoud 479 cm³
Vermogen 15 Pk
Maximum toerental 4000 omw/min
Maximum snelheid  90 km/h
Gewicht van de auto 470 kg
Twee deuren en vier zitplaatsen

Het aardige is dat dit autootje model heeft gestaan voor de hedendaagse en uitermate populaire Fiat 500. Het is aardig om te vertellen dat ik in het Olympische jaar 2012 in London verbleef, optrekkende met een groep mensen van uiteenlopende nationaliteiten. Waaronder een groep Amerikanen. Zij maakten destijds kennis met de Fiat 500, welke het straatbeeld in Nederland maar ook in Londen veranderde. ‘Wat is dat?’ vroegen ze de Amerikanen aan de Europeanen. Wij legden uit dat retro’s aan een opmars bezig waren, en wezen op de Volkswagen Beetle, de Mini Cooper en de Fiat 500. Een onvergetelijke indruk makend.
Zie Fiat 500 en Fiat Nuova 500

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Teunis

    haha, wat leuk! Die is van mij, en ja: we waren op 17-06 lekker uit eten bij de lunterse boer 🙂

  2. Johan

    Dag Theunis, wat een fraai karretje, ongetwijfeld met zorg omringt! Een mooie dag om bij de Lunterse Boer een vorkje te prikken. Johan

Geef een reactie