Rondje fietsen • Brabantse Biesbosch

Drie pontjes in de route

Het plan lag al een tijdje te wachten, om vanuit huis door de Brabantse Biesbosch te fietsen. Het aardige is dat er een route gekozen kan worden met drie pontjes: het elektrisch varende Markpontje over de Mark van de Hagebeemd naar Terheijden, dan het elektrisch varende ‘t Leeuweveerke van Lage Zwaluwe naar de Brabantse Biesbosch, en Pontje Steur over het Steurgat bij Werkendam, Nieuwendijk en Hank.

Zoals gezegd, het idee was er en de daad is bij het woord gevoegd. Op een mooie warme dag. Een afstand van 75,3 kilometer met drie rustpunten varende over het water.  Afgelegd met een gemiddelde snelheid van 18,1 km/uur op eigen kracht, 1200 kilocalorieën verbruikt zegt mijn mobieltje. Dat is mooi, evenals de plaatjes onderweg.

Markpontje naar Terheijden
Pontje Terheijden

Markpontje

Het Markpontje is een aluminium scheepje en vaart elektrisch, waarbij ook de laadkleppen elektrisch worden opgehaald en neergelaten. Ook is het vaartuig voorzien van navigatieverlichting en ankergerei. De accu’s worden opgeladen via een laadstation aan de wal. Na de oversteek over de Mark vaart het pontje in zo’n tien minuten naar de veersteiger vlak naast het oude centrum van Terheijden.

‘t Leeuweveerke

‘t Leeuweveerke

Anders dan het Markpontje is ‘t Leeuweveerke van staal. En in de basis ook ouder, zo aan de gedateerde rompvorm te zien. Voorop de stuurhut, daarachter plaats voor maximaal twaalf wielrijders of voetgangers. De accu’s van elektrisch varende voetveer van Lage Zwaluwe naar de Biesbosch wordt opgeladen via een oplaadstation aan de wal, maar de pont is tevens voorzien van zonnepanelen. Tijdens de overtocht telde ik tien zonnepanelen die tevens als afdak boven de passagiers fungeerden, elk 300 Watt. In totaal dus 3 kiloWatt laadvermogen door het daglicht. ‘t Leeuweveerke steekt vanaf Lage Zwaluwe de Amer over naar de veersteiger aan de zuidwestelijke zijde van de Brabantse Biesbosch. Afhankelijk van het scheepvaartverkeer een oversteek van zo’n twintig minuten.

Brabantse Biesbosch

Pontje Steur

Pontje Steur over het Steurgat is weer een ander vaartuig, Pontje Steur is een motorkabelpont. Ook hier maximaal twaalf wielrijders of voetgangers, maar voor een euro heb je een leuke beleving. En een rustpauze tijdens het varen naar de overkant van de Noordwaard in de Brabantse Biesbosch naar het Land van Altena.

Steurgat langs de Noordwaard
Halifax monument in de Oranjepolder bij Hank, ‘Verzet, Vrijheid, Victorie’
Fietsroute over drie pontjes

HNSI

Fietsroute Pontje Steur, Brabantse Biesbosch

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie