Motorherstel • Pontje Steur weer in de vaart

Brabantse Biesbosch

Door fietsers en voetgangers is de Brabantse Biesbosch en in het bijzonder de Noordwaard over het water op drie manieren te bereiken. Met het voet- en fietsveer Pontje Steur over het Steurgat, met t’ Leeuweveerke over de Amer en met de veerpont van Kop van’t Land over de Nieuwe Merwede. Vooral wielrijders kiezen een combinatie van twee van de genoemde veerponten om een mooie route te rijden. Maar wat wanneer er een veerdienst uitvalt?

Kabelpont
Kabelpont Pontje Steur over het Steurgat

Zorgvuldig onderhoud

Pontje Steur wordt gevaren en onderhouden door een team ervaren schippers. Waar nodig wordt de hulp ingeroepen van derden. Gezamenlijk wordt ervoor gezorgd dat het voet- en fietsveer zelf, en de veerstoepen met de bijbehorende veermanshut er schoon en veilig bij liggen en staan. Dat maakt mede door de mooie omgeving dat Pontje Steur aantrekkelijk is voor passanten, een moment van rust voor wandelaars en fietsers. Maar dat maakt ook dat Pontje Steur intensief gebruikt wordt. Van april tot september, en in het bijzonder de zomermaanden: zeven dagen per week, op drukke dagen continu heen en weer. En dan ineens geeft de motor de geest, stopt er abrupt mee, juist aan het einde van zo’n mooie en warme, maar intensieve vaardag. Onvoorzien door overmacht lag de verbindende schakel van en naar de Brabantse Biesbosch eruit. Alhoewel, helemaal abrupt was het nu ook weer niet, al vanaf het begin van het vaarseizoen waren er wat haperingen. Vakmensen hadden de motor een paar dagen tevoren weer op orde gebracht, het motortje liep weer als vanouds. En toch …

Yamaha 8pk Pontje Steur
Vervangen van de motor van Pontje Steur. Foto met dank aan schipper Kees

Weer in de vaart

Vrijdag 9 juni kwam het pontje te drijven, midden op het Steurgat. Door de schipper werd de hulp ingeroepen van een passerend motorbootje. Welwillend is het pontje naar de oever geholpen. Dat het pontje het aankomende weekeinde niet in de vaart zou zijn werd al snel duidelijk. Zowel de schipper, de technische man als een ingeroepen monteur trokken dezelfde conclusie. Desondanks kon er maandagmorgen 12 juni een vervangende motor worden geplaatst, en is Pontje Steur weer in de vaart. Beschikbaar voor wandelaars en wielrijders. Voor wie vanaf Werkendam naar de Noordwaard wil varen: in de zomermaanden vaart Pontje Steur dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur. Herkenbaar aan de vlag op de dijk langs de Draepkilweg bij Werkendam. Voor fietsers routepunt 12.

Fietsen doe je in Brabant 12
Fietsknooppunt 12 bij Pontje Steur
Pontje Steur € 1
Voor een bedrag van € 1 per persoon vaart de schipper passanten over.

 

Geef een reactie