Brabantse Biesbosch • Kate Moore, componist

Langs het Steurgat

Het was vandaag een enerverende dag aan het Steurgat bij Werkendam. Het is de vrijdag na Hemelvaartsdag, voor veel mensen deel van een lang weekeinde, aanleiding om er wandelend of fietsend erop uit te gaan. En dat was te merken op de veerstoepen van Pontje Steur, varende tussen de Draepkilweg en het Kooike gelegen aan de Brabantse Biesbosch. Velen maakten van het pontje gebruik, voor of na de verkenning van het agrarische landschap en het natuurgebied. Waaronder componist Kate Moore.

8 mei, Nieuwe Maan

De schipper had het al op zijn Friese Startklok met maanstand gezien: het is ongeveer twee dagen na Nieuwe Maan. Dat betekent springtij, extra hoog en extra laag water. Nu laat de schipper zich niet alleen leiden door een slingeruurwerk, ook de website van Rijkswaterstaat laat een overeenkomstig verloop zien: rond half elf in de morgen hoog water bij Keizersveer, een duidelijke piek. Tegen het einde van de dag was het ook in werkelijkheid zichtbaar, dat het water in het Steurgat aanzienlijk daalde. Zaterdagochtend de 11e nog wat verder leert de tabel.

Nieuwe Maan
Nieuwe Maan, 10 mei 2024

Componist Kate Moore

Weliswaar is het getij tot op zekere hoogte voorspelbaar. Het is de hoeveelheid wind en neerslag die nog invloed kunnen hebben, of het menselijk ingrijpen door bijvoorbeeld het sluiten of wijd openen van waterkeringen. Maar er is een grote mate van voorspelbaarheid. Ware het dat de dag ook bijzondere ontmoetingen kende. Zo werd vandaag Kate Moore overgezet met Pontje Steur. De schipper kende haar niet, maar het opmerkelijke muziekinstrument dat zij bij zich droeg, een eeuwenoude tenor-viool zo bleek was aanleiding voor een gedachtenwisseling. Over muziek maken in de vrije natuur. Je daardoor laten inspireren. Dimensies toegevoegd aan de omgeving en aan klanken. Bewandelend A Beautiful Path.

A Beautiful Path

Kate Moore blijkt een toonaangevend musicus en componist te zijn, zo las de schipper die avond op haar website. Muziek geïnspireerd op natuur, de omgeving als haar podium, plaats van het doen ontstaan van nieuwe composities. Op een blanco velletje bladmuziek schreef ze voor de schipper haar website op. Wellicht dat de bewegingen van het water haar inspireren tot het creëren van nieuwe muziek. Ongetwijfeld om stil van te worden. Mogelijk klinkend als een klok, of als het klotsen van kabbelend water, het ruisen van de wind. Met verrassende wendingen en een vertrouwd verloop. Evenals de eeuwige getijden.

A Beautiful Path

Waterstanden 10 mei 2024 Keizersveer
Waterstanden 10 mei 2024 Keizersveer

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Kate Moore

    Dankjewel!! Blijf in contact! Je kan me ook volgen op Instagram: abeautifulpath_ox_way en mijn eigen website http://www.katemoore.org Ik hoop dat ik terug kan komen om mijn stukje in de Biesbosch te spelen.

    1. Johan

      Dag Kate, goed om te horen en mooi dat je het artikel over je motieven hebt gevonden. Leuk om te vertellen dat ook de andere schippers van Pontje Steur enthousiast waren. Mocht je hen ontmoeten, vertel het verhaal van de natuur en de muziek. Vriendelijke groet, Johan

Geef een reactie