Middelburg en de VOC

VOC kamer van Zeeland

Middelburg is de hoofdstad van de provincie Zeeland, en ligt zo goed als midden op het voormalige eiland Walcheren. Dat Middelburg vooral in het verleden een welvarende stad geweest, dat is te zien aan de vele monumentale bouwwerken. Dat zouden er bijna twaalfhonderd zijn. In de zeventiende eeuw hield de kamer van Zeeland van de Verenigde Oostindische Compagnie kantoor in Middelburg. De kamer van Amsterdam zou de voornaamste zijn geweest, gevolgd door die van Zeeland. De vruchten van de in 1602 opgerichte VOC. Naast een kantoor en de handelskades waren er in Middelburg ook scheepswerven waar schepen van en voor de VOC  werden gebouwd.

Stadhuis Middelburg
Het markante stadhuis van Middelburg

Handel en wandel Middelburg

De straatnamen herinneren aan de gouden tijden van Middelburg. Evenals de opschriften van monumentale panden. Rond het begin van deze eeuw woonden en werkten wijzelf in Middelburg. ‘Officierskwartier’ prijkte er boven onze voordeur. Langs het water vind je er straatnamen als de Rotterdamse- en de Londensekaai, de hout- en de bier- en de turfkaai en de Nieuwe Haven. De Rouaansekaai is een verwijzing naar de Franse stad Rouen gelegen op Normandië. Bij de Dokhaven en de Fittinghaven ligt het Balkengat, om de schepen van weleer op te kalefateren. Vandaag zijn we van Veere naar Middelburg en weer terug gelopen. Dwars door Walcheren, en dwars door Middelburg. Langs waar wij woonden en winkelden, de kinderen leerden fietsen en lopen, naar school gingen. En langs de huizen waar de mensen van voorbij waren.

Markt in Middelburg
Markt in Middelburg
Lange Jan Middelburg
De Lange Jan van Middelburg
Buitenhaven Middelburg
De Buitenhaven van Middelburg vanwaar VOC-schepen gingen en kwamen
Middelburg Kinderdijk
Haven aan de Rouaansekaai en de Kinderdijk van Middelburg
Markt in Middelburg
Markt in Middelburg

Wallen van Veere

Als vrijetijdspontschipper kun je het natuurlijk niet laten om even op dit zelfbedieningspontje te stappen, en om jezelf naar de overkant te sleuren over de singel rondom vestingstad Veere. Het gemakkelijkst werkt het om het pontje ‘over te lopen’ dus je gaat staan aan de ‘voorzijde’ van het pontje, pakt het trektouw stevig vast en loopt naar de ‘achterzijde’ van het pontje. Daar aangekomen laat je het touw los en loopt weer naar voren. Dat vraagt minder inspanning dan het met de handen naar je toe trekken van het pontje, mocht deze leeg aan de overzijde zijn beland. Want dat kan zomaar zo zijn.

Kabelpont naar de stadswal van Veere
Trekpontje van en naar de stadswallen van Veere

Geef een reactie