Hoge waterstand • Haagse Beemden

Overvloedige regenval

Half januari 2023 zorgde regenval voor hoge waterstanden in de rivieren de Linge bij Leerdam en Gorinchem en De Mark bij Breda. Deze gekanaliseerde rivieren worden bevaren door schepen, maar dienen ook als afwatering van de omliggende gebieden. Van oorsprong zijn het dan ook regenrivieren. Anders dan bijvoorbeeld de bovenloop van de Rijn, waar de rivier nog een gletsjerrivier mag heten, gevoed door gesmolten ijs en sneeuw uit de Zwitserse Alpen. In De Mark en Dintel wordt het overvloedige water uit de polders gepompt. Waterbergingen zoals de Haagse Beemden bewijzen hun nut.

Linge en De Mark

Half januari 2023 is er behoorlijk wat regen gevallen. Waarbij het water van de weilanden en de polders geloosd wordt op rivieren zoals de Linge en De Mark. De Linge staat in verbinding met het Merwedekanaal. Dit vaarwater sluit bij Gorinchem aan op het Kanaal van Steenenhoek, om het overtollige water door middel van de Steenenhoeksche Kanaalsluis bij Boven-Hardinxveld te spuien in de Beneden-Merwede. De Mark is een ander water, deze rivier ontspringt bij onze zuiderburen, loopt langs Breda om bij Standdaarbuiten over te gaan in de Dintel. Via de Manderssluis bij Dinteloord spuit de Dintel het water in het Volkerak.

Slangewijksepad Haagse Beemden
Slangewijksepad in waterberging de Haagse Beemden

Haagse Beemden

De regenval van januari 2023 heeft de polders flink verzadigd. En het waterpeil in de genoemde rivieren de Linge en De Mark aanmerkelijk doen stijgen. Waarbij het maar goed is dat deze wateren daar enerzijds voor bedoeld en voorbereid zijn, ook al is het geen alledaags gezicht. Zo heeft de Linge alhoewel gekanaliseerd nog altijd uiterwaarden. En ligt er aan De Mark tegenover Terheijden een waterberging met de naam Haagse Beemden. Om de gelijknamige woonwijk te behoeden voor onderlopen.

Hoog water in de Mark
Veersteiger van het Markpontje, 15 januari 2023
Terheijden
Het water van de Mark bij Terheijden buiten de oevers staande tegen de dijk

Geef een reactie