Hennesee • Nordrhein-Westfalen

Stuwmeer de Hennesee

In Duitsland bevinden zich stuwmeren die om verscheidene redenen zijn aangelegd. Het kan zijn als waterbekkens om de kanalen bevaarbaar te houden bij gebrek aan hemelwater. Een andere reden kan zijn die van de drinkwatervoorziening of voor de opwekking van elektriciteit. Om de genoemde redenen is de Hennesee-sperre aangelegd waarop de Hennesee bij Meschede is ontstaan.

Al in de jaren 1901 tot 1905 is er in het bergdal een eerste stuwdam aangelegd, de huidige stuwdam dateert van 1952 tot 1955. Waarbij het gebied ook voor het toerisme aan waarde heeft gewonnen. Er zijn mogelijkheden voor watersport ontstaan, en gelegenheid voor wandelen en fietsen rondom het meer.

Zeilen op de Hennesee

Het aardige is dat wij zo’n 45 jaar geleden hebben gekampeerd aan de Hennesee, met bij ons een kleine zeilboot. Tijdens deze vakantie heeft dit Laser-achtige bootje zo’n veertien dagen in het water gelegen, aan een drijvende steiger. Compleet met een opgeplakte sticker als ‘vaarvergunning’. Het was een heel gedoe om het bootje in het water te krijgen, en ook weer bovenaan de weg, dat weet ik nog wel. Vandaag een mooie gelegenheid om nog eens een kijkje te nemen op onze reis naar huis. De camping blijkt nog altijd te bestaan, maar is verplaatst naar de andere zijde van de weg. Het oorspronkelijke campingterrein met wat eens de kantine was lagen er wat verlaten bij. Maar het was leuk om het na al die jaren weer eens te zien. En herinneringen op te halen.

Hennesee, Nordrhein-Westfalen
Trailerhelling bij de Hennesee
Hennesee, Nordrhein-Westfalen
De Hennesee, een stuwmeer in Nordrhein-Westfalen
Hennesee, Nordrhein-Westfalen
De Hennesee bij Mechede, Nordrhein-Westfalen

Geef een reactie