Geschenkwoningen 1953 Oude Tonge

Geschenkwoningen

Na de Watersnoodramp van 1953 zijn er honderden houten woningen aan Nederland geschonken door de landen Noorwegen, Zweden, Oostenrijk, Denemarken, Finland en Frankrijk. Vanwege de ontstane woningnood in de getroffen gebieden. Vooruitstrevend was dat het destijds ging om prefab woningen, waarvan de onderdelen als bouwpakket werden aangeleverd. Opmerkelijk dat 70 jaar na dato een deel van deze woningen is nog altijd bewoond worden. Op Goeree-Overflakkee zijn er op verschillende plaatsen ‘Geschenkwoningen’ te vinden.

Volkerak
De toegang naar Oude Tonge vanaf het Volkerak

Julianastraat

De bouwpakketten van volledige huizen bestaande uit muren met ramen en deuren, vloeren, verdiepingen en daken kwamen per spoor en schip naar de Rotterdamse haven. Vervolgens werden de woningen dikwijls als een straatje of hof geplaatst. De bouwtijd omvatte ongeveer een week per woning. Zoals hier in Oude Tonge in de Julianastraat. Waar bijna honderd slachtoffers in één straat vielen te betreuren. Omgekomen in één stormnacht.

Oude Tonge kreeg 24 woningen van Zweden geschonken. Op enkele na zijn de woningen vervangen door nieuwe woningen, moderner van opzet maar wel in dezelfde stijl als de Geschenkwoningen. Op de foto hieronder staan twee oorspronkelijke Geschenkwoningen, weliswaar gemoderniseerd met rolluiken, hoogstwaarschijnlijk dubbelglas en zonnepanelen op het dak. Hoe dan ook een bijzonder woonhuis.

Geschenkwoningen ofwel Watersnoodwoninhen
Geschenkwoningen aan de Julianastraat van Oude Tonge

Theetuin Oudelandsedijk

Vandaag maakten wij een wandeling van Oude Tonge langs de Krammer naar Nieuwe Tonge. Onderweg troffen we langs de Oudelandsedijk een gastvrije theetuin aan. Jammer genoeg was de kast met zelfbediening dicht, normaliter staat daar koffie, thee en huisgemaakte jam. Maar het tuinhek stond open dus toch maar gebruik gemaakt van de houten bankjes en stoeltjes van Riet.

Dijkwoning Oudelandsedijk
Een geschenk van een andere orde, deze gastvrije koffie- en theetuin aan de Oudelandsedijk tussen Oude- en Nieuwe Tonge

Zie ook Noorse Geschenkwoningen

Geef een reactie