Fort Altena Sleeuwijk • Nieuwe Hollandse Waterlinie

Land van Altena in de sneeuw

Tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie behoort onder andere fort Altena bij Sleeuwijk. In 1885 raakten dergelijk gemetselde forten uit de tijd, met de komst van exploderende projectielen. Maar tot 1851 het fort haar status als verdedigingswerk. In het fort is vandaag de dag een vriendelijke Horeca-onderneming gevestigd. In een besneeuwde omgeving genoten wij er een heerlijke lunch bij een knapperend haardvuur.

Fort Altena
Fort Altena

Fort Altena, 1847

‘Het verdedigingswerk Fort Altena in 1847 gebouwd. Het maakte deel uit van de Nieuw Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie lopend van de voormalige Zuiderzee bij Muiden tot de Biesbosch. Deze moest het rijke westen beschermen tegen buitenlandse legers. Zoals de naam waterlinie al aangeeft speelt water een centrale rol in het verdedigingssysteem. In tijden van oorlog of oorlogsdreiging werd over de lengte van de linie, ongeveer 85 kilometer een drie tot vij kilometer brede stroom onder water gezet, geïnundeerd.

Gelezen op een placemat in Fort Altena

Fort Altena
Fort Altena

Steurgat

In 1885 raakten de gemetselde forten uit de tijd, met de komst van exploderende projectielen. Maar tot 1851 het fort haar status als verdedigingswerk. In een besneeuwde omgeving hebben wij er tussen de middag wat lekkers genoten, om daarna nog even te gaan kijken bij het veerhuis van Pontje Steur aan het Steurgat langs de rand van de Biesbosch.

Pontje Steur
Veerhuis Pintje Steur aan het Steurgat

Geef een reactie