Horta op Faial, de Azoren

De Atlantische Oceaan, ms Midnatsol op een oostelijke koers richting de Azoren
ms Midnatsol van de Noorse rederij Hurtigruten afgemeerd aan de kade van Horta op Faial, de Azoren
Gangway van ms Midnatsol
ms Midnatsol varende onder de vlag van de Noorse rederij Hurtigruten
Café Sport op Horta, Faial, al meer dan honderd jaar een begrip op de Azoren

Op het eiland Faial, behorende tot de Azoren, ligt de plaats Horta, met aan de haven een bij oceaanzeilers bekend café, namelijk Café Sport. Al meer dan 100 jaar staat het bekend als ontmoetingspunt van zeevarenden en wereldzeilers, want het is meer dan een café alleen. Al sinds jaar en dag dé ontmoetingplaats waar voor gaande en komende zeilers, een wereldomzeiling beginnend, beëindigend of afrondend. Het adres waar de thuisblijvers en vertrekkers post naar en vandaan sturen. Maar ook waar zeilers onderling berichten achterlieten en zeekaarten, navigatiemiddelen en bootonderdelen in bewaring gaven om andere zeilers op weg te helpen. Evenals souvenirs die door de jaren heen zijn achtergebleven: vlaggen en wimpels en wat al niet meer. Twee jaar geleden dronken wij een kop koffie in ‘Peters’ Café Sport op Horta. Een memorabel kopje koffie waar grote namen en mannen ons waren voorgegaan: Bernard Moitessier, Jacques-Yves Cousteau, Herman Jansen, Henk Bezemer, om er een paar te noemen. En vele anderen gingen hun voor en in hun kielzog …

Plafond in Café Sport op Horta, Faial
Café Sport op Horta, Faial, behangen met nautische aandenken van zeelieden en yachtsmen
Werfplaat van ms Midnatsol, met daarboven een ‘geluksmunt’, een traditie die al stamt uit de Romeinse tijd, om een schip bij de bouw een munt mee te geven, traditiegetrouw onder de hoofdmast op de kiel.

Loodstenders Azoren

Loodstender Ponta Delgada
Atlantische Oceaan

Kon Tiki Expeditie

Thor Heyerdahl Jr. was één van de expeditieleiders aan boord van ms Midnatsol tijdens onze reis. Heyerdahl verzorgde lezingen en gaf toelichtingen bij het getoonde originele filmmateriaal van de Kon Tiki Expeditie van zijn vader in 1947. Alhoewel wij ‘slechts’ een retour ‘Lissabon-Azoren’ aan boord zouden blijven zou Thor Heyerdahl met ms Midnatsol verder reizen naar Chili. Wat zijn missie daar zou zijn, volgt later onder dit bericht.

De Kon Tiki expeditie weergegeven aan boord van ms Midnatsol van de Noorse rederij Hurtigruten.

Hoe kwam het, dat er op de Polynesische eilanden verteld werd over de legendarische figuur Tiki? En dat de bewoners van de archipel zoete aardappelen verbouwden en aten? En dat er kokospalmen groeiden op een eiland ontstaan uit koraalriffen? En dat er naar ‘Tiki’ verwijzende beelden waren met overeenkomsten uit de verloren gegane Inca-cultuur waarvan sporen in Peru? Zoals de zonnegod Kon Tiki? En dat er in de woordenschat van de Polynesiërs uitdrukkingen voorkwamen bekend bij de inheemse volken van het Andesgebergte? Dit soort vragen hebben geleid tot de ‘Kon Tiki expedite’ in 1947, ondernomen door de Noor Thor Heijerdahl. Die niet wilde bewijzen dat, maar wel wilde aantonen dat het mogelijk was: Polynesië bereiken door zich mee te laten voeren met de wind en de stroom mee vanaf de westkust van Peru. Een geschatte reisduur van 98 dagen, die er 101 bleken te worden. Aan boord van ms Midnatsol met bestemming de Azoren woonden wij lezingen bij van Thor Heyerdahl junior, Heyerdahls oudste zoon. En zagen we twee Kon Tiki-films, de originele Kon Tiki expeditiefilm en de verfilming uit 2012.

Oceaanwater wordt in de tropische gebieden rond de evenaar verwarmd, in het bijzonder in de Golf van Mexico, in de Pacific en de Indische Oceaan.

Als leesvoer voor onderweg hadden we bij ons het boek ‘Vier Zomers Zeilen’ van watersportjournalist en zeezeiler Henk Bezemer. Bezemer zelf zeilde eens bij experiment zonder kompas, kaart en GPS van het het vasteland naar de Azoren. Daarom was het best wel passend om Bezemer’s boek te laten signeren door Thor Heyerdahl junior. Nog wel op zijn verjaardag …

‘Vier Zomers Zeilen’ van Henk Bezemer laten signeren door Thor Heyerdahl jr. aan boord van ms Midnatsol, 26 september 2018 op de Atlantische Oceaan tussen Lissabon en de Azoren. Op diens verjaardag nota bene …

Nabericht

Noorwegen gaat de archeologische vondsten, bestaande uit objecten en botresten door Thor Heijerdahl in de jaren 50 en 80 tijdens expedities meegenomen van Paaseiland, teruggeven aan Chili. Het zou gaan om duizenden objecten door Heijerdahl verzamelt.

De Noor Heyerdahl wilde bewijzen dat de bewoners van het Chileense eiland in de Stille Oceaan nazaten waren van Zuid-Amerikaanse migranten. Om zijn veronderstelling te onderbouwen legde hij in 1947 met het balsavlot Kon-Tiki meegenomen door wind en stroom 8000 kilometer af over de Stille Oceaan.

In het Kon-Tiki Museum in Oslo is het meerendeel van de archeologische vondsten en botresten van Paaseiland bewaard gebleven, deels voor het publiek tentoongesteld. Thor Heijerdahl’s zoon heeft aangegeven dat het altijd de bedoeling van zijn vader is geweest om deze terug te geven aan Chili. Tijdens een staatsbezoek van het Noorse koningspaar aan Chili zijn over de teruggave afspraken over gemaakt. Thor Heyerdahl zelf overleed op 87-jarige leeftijd in 2002.