Energietransitie

Uitzicht vanaf de vuurtoren van Urk, noordwaarts gezien, een foto van voor de protesten tegen de komst van de rijen windmolens welke er inmiddels staan in het water en langs de dijk van Lemmer naar Urk. De energietransitie heeft het ruimtelijk uitzicht drastisch verminderd.

‘Energietransitie’, zou dat ‘het woord van 2019’ kunnen gaan worden? Waarschijnlijk niet, daar is het te serieus voor, maar het begrip ‘transitie’ zal weinigen ontgaan. Het koken in huis op gas heeft de langste tijd gehad, zonnepanelen op de daken van nog verder geïsoleerde huizen, de installaties van warmtepompen. Het autorijden op diesel en benzine gaat verminderen. De bewustwording van het vlees eten en de inkrimping van de benodigde veestapel zet door. Hoe zal het gaan met het aanbod van laaggeprijsde containerladingen prullaria van overzee? Verre vakantiebestemmingen belast met de vraag of het nog wel kan. Windmolenparken aan land en op zee, kolencentrales stilgelegd, kilometerheffing. Het zal wat gaan kosten maar het zijn interessante en inspirerende tijden! Met hoopvolle kansen de opwarming van de aarde af te remmen. Met alle ongemakkelijke consequenties en nadelige veranderingen, maar word er ook blij van! Schonere lucht, minder dierenleed, rustigere wegen, bewuster leven. Zou het nog denkbaar zijn, de uitstoot van CO2 verminderen vanwege al die klimaatinvloeden zoals extreme weersomstandigheden zoals droogte, orkanen, smeltende ijskappen, stijgende zeespiegels, droge rivieren met honger, dorst, malaise, rampspoed en armoede als gevolg? Alleen al omdat het moet omwille van de morele verplichting jegens een leefbare wereld voor komende generaties, daar lijken wetenschappers, industriëlen en politici inmiddels van doordrongen geraakt, maar ook omdat het kan. Samenlevingbreed, grensoverschrijdend en toekomstgericht het minimaliseren van de ecologische voetafdruk, waarvan de eerste stappen zijn gezet door bewustgeworde mensen die aanvankelijk idealistisch werden gevonden, maar toon- en trendsetters zijn geworden. Er heeft al een transitie in het doen en denken plaatsgevonden van velen op tal van terreinen van de samenleving. Wie volgt?

Het stuwmeer van Kruth – Wildenstein, de Vogezen, Frankrijk. Een prachtig natuurgebied ontstaan na de aanleg van een stuwdam voor de opwekking van electriciteit. Waarmee natuur en techniek samen gaan.

Geef een reactie

Sluit Menu