Houden van dieren

Om maar met de naderende feestdagen met de deur in huis te vallen; wij leven zo goed als vegetarisch. Geen vlees bij het ontbijt en de lunch of als tussendoortje of als snack, en in en uit principe ook niet bij de warme maaltijd. Soms ontkomen we niet aan iets wat een dier was, zoals bij het eten van soep of een slaatje, maar een bitterbal of balletje gehakt slaan we af. Daar hebben wij verschillende redenen voor, maar die laten we even in het midden. Ook de keiharde cijfers van dierenleed laten we bij deze achterwege. Maar een recente stelling van ‘Wakker Dier’ motiveerde tot het het schrijven van deze woorden. De boodschap van ‘Wakker Dier’ was dat wanneer alle Nederlanders vegetarisch zouden worden dat Nederland de klimaatdoelen van 2020 zou halen.

Dieren produceren om te consumeren. Dat houdt ons bezig en daar willen wij niet aan meedoen. We zijn ver verwijderd van van hoe het in beginsel zou kunnen zijn. Je hebt wat kippen scharrelen en de kippen brengen levendigheid op het erf en leggen eieren. De haan bewaakt zijn hennen en het erf. Wordt de haan te dominant of lopen er wat teveel hanen en hennen rond dan wordt het tijd voor de soep na een welbesteed leven. Dit is wat geromantiseerd maar zo was het bedoeld: iedere dag een eitje zolang het kippenleven duurt.

Je hebt een weiland met koeien. De koeien geven melk, daarvan maak je kaas en yoghurt en hangop en hopjesvla. Hoe meer koeien hoe meer zuivelproducten van babymelk tot gortepap. Na verloop van tijd is de koe moe en bij een goede gelegenheid komt het vlees van de koe aan de beurt. De huid voor schoenen en tassen en jassen. En zo zou het ook kunnen gaan met de geit: geitenmelk, geitenkaas, geitenwol …

Dit klinkt allemaal eenvoudig en idealistisch maar het gaat om dit beginsel: een kip produceer je niet om kippenvlees te produceren maar een kip is een levend wezen met intelligentie en nieuwsgierigheid, zolang het leven duurt overal een graantje meepikkend. Een kip is geen vleeshomp maar een kip is een levend wezen dat met het rondscharrelen van alles heeft te bieden: natuurlijk leven op het erf, eieren op tafel, tot welzijn van zichzelf en voor de mens. Een kip is meer dan een snack of een consumptie. Wat stellen wij mensen daar tegenover? En zo zouden we het ook over het vlees van het schaap en van het varken kunnen hebben. Hoe eerlijk is het om in grote massa’s varkensvlees te produceren? Is dat alle dierenleed en schade aan het klimaat waard?

Mede daarom leven wij vegetarisch. Met de feestdagen voor de deur en klimaatdoelen in gedachten. Op de hond na geen dieren houdend maar wel houdend van dieren. Zoals het is bedoeld.

Geef een reactie

Sluit Menu