Vallen en trimlijnen

Alle vallen en een aantal trimlijnen worden naar de lieren, stoppers en klemmen op het kajuitdak geleid en worden vanuit de kuip bediend.

Grootzeil

Grootzeil met vier doorlopende zeillatten en twee reven.

Giekneerhouder, onderlijkstrekker, valspanning, overloop, achterstagspanner

Het grootzeil Vandenbergh Hurley 800 met doorlopende zeillatten en twee reven. Het zeil kan getrimd worden met de giekneerhouder, de grootschootoverloop, de spanning op het voorlijk d.m.v. het grootzeilval en de spanning op de onderlijkstrekker. De spanning op de zeillatten kunnen worden versteld, ook wordt de vorm van het grootzeil beïnvloed door de spanning op het achterstag. Trimmogelijkheden genoeg. Om het zeil vlot te bergen bevinden zich twee lijntjes naar de kraanlijn die de onderste twee zeillatten achterwaarts trekken bij het strijken.

‘Één van de vier Rutgerson Sweden zeillatspannersvan het grootzeil. Niet zichtbaar op de foto, maar de zeillat is met een rolleuver verbonden bevestigd in de mastgroef.

Genuatrim

Gebogen genuarails van het merk Pfeiffer waarmee de hoek waaronder de genuaschoten aan het voorzeil trekken kan worden versteld.
Biradiaalgesneden rolgenua

Met en zonder schuimstroken

Biradiaal gesneden rolgenua zonder schuimstroken in het voorlijk. Een tweede, wat grotere genua is beschikbaar waarin wel een schuimvulling is aangebracht om vlakker weg te rollen. De voorlijkspanning wordt gereguleerd door de spanning op de genuaval, de hoek van de schoten wordt beïnvloed door de genuarails in de gangboorden. In het achterlijk bevindt zich een reguleerlijn, in het voorlijk telltales om de windstroming langs het zeil zichtbaar te maken.

Achterstagspanner

Selden voetblok van de achterstagspanner.

Selden voetblok van de achterstagspanner. Hier is het hondsvot nog vrij, later is er boven een vioolblok aangebracht waarmee er een 1 op 4 vertraging is gerealiseerd. Uiteindelijk is de achterstag 1 op 16 vertraagd door de dubbele spruit op het achterstag.

Terug naar Watersport

Canvas

Dekbeslag

Electra

Interieur

Kombuis

Motor

Navigatie

Romp

Stuurautomaat

Tuigage

Veiligheid

Verbeteringen

Sluit Menu