Watersport

De watersportliefhebber weet dat een boot meer is dan een in het water drijvend ding. Daarom kan de watersporter zich ook verliezen en vinden in alles op, aan, in en onder zijn scheepje. Iemand zei eens: ‘Een ieder meent zijn pieremagochol een jacht te zijn’. Maar zelfs het meest bescheiden zeilbootje is een samenvoegsel van stroomlijn en windspel, van beteugelde krachten en de kans biedend tot achter laten van de vaste wal. Bij een compleet uitgerust zeiljacht is dat niet minder: hydrodynamica, aerodynamica, electrotechniek, electronica en mechanica, materialen als hout, polyester, aluminum en RVS, en niet in de laatste plaats de kunst van het varen, manouvreren en navigeren, het komt allemaal samen in één geheel. Vandaar dat voor vele watersporters hun scheepje hun alles is. Nou ja, alles, bijna alles.

Een open zeilboot, een Randmeer Classic op ruim water. Voor de communicatie met de wal en andere schepen en de ontvangst van weer- en scheepvaartberichten is er een handmarifoon (VHF) aan boord. Spullen die droog moeten blijven liggen opgeborgen in een waterdichte ton onder het voordek. De boot is onzinkbaar maar mocht er water binnenboord komen kan dit geloosd worden met behulp van de lenspomp. Deze Randmeer is uitgerust met een electrische Torqueedo 1003 LS buitenboordmotor.

Verschillende zeiljachten

Deze pagina gaat over zeilsport en in het bijzonder over Scandinavische zeiljachten. Of beter gezegd, over ‘onze’ favorite Scandinavische zeiljachten. Boten tot een meter of negen, met één of twee man/vrouw te zeilen. Gebouwd in Denemarken, Finland, Noorwegen of Zweden. Dat er ook grotere jachten worden gebouwd in Scandinavië is een feit, maar onze belangstelling richt zich op het segment dat solo gevaren kan worden zonder onderbemand te zijn, met desondanks een groot vaarbereik. Scandinavische zeiljachten staan bekend om hun kwaliteit, zorgvuldige afwerking en prima zeileigenschappen. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat de meeste wateren, uitgezonderd de Zweedse Scheren en binnenmeren, in open verbinding staan met zee: de Noorse fjorden, het Kattegat, de Oostzee. Om het overzichtelijk te houden blijft deze pagina beperkt tot polyesterbouw, met een lengte van maximaal 30 voet. Al is er in houtbouw en groter ook heel veel schoons te bewonderen.

Maar naast al het moois uit het noorden ook ruimte voor ander schoons, van Nederlandse bodem de mooi gelijnde Randmeer bijvoorbeeld, een mooie polyester S-spant met midzwaard uitermate geschikt voor de Friese en Hollandse meren en de in Duitsland gebouwde Varianta met sterke verwantschap aan de Randmeer. Passende in dit rijtje zijn ook de Engelse en klassieke Hurley 22, een S-spant ook als kimkieler gebouwd, en de Achilles 24 en de Corribee, kleine maar fijne scheepjes bekend staand om haar zeewaardigheid zoals Roger Taylor en Laura Dekker hebben bewezen. Wat de Hurley 700 betreft: zo zeewaardig dat de Britse Royal Navy een aantal Hurley’s toevoegde aan de vloot.

Terug naar Watersport

Verblijven

Interieur

Kombuis

Styling

Voortbewegen

Tuigage

Dekbeslag

Motor

Electra

Voorzorg

Romp

Canvas

Veiligheid

Verlichting

Navigatie

Stuurautomaat

Veiligheid

Sluit Menu