Top en Takel

‘Voor top en takel’, dat wordt gezegd wanneer bij een zeilschip in zware storm alle zeilen worden gestreken en alleen mast en tuigage blijven staan. Maar vlak voordat de mast gezet wordt aan het begin van het seizoen is het een goede gewoonte om alles op en aan de mast te controleren. Want staat de mast dan kun je er alleen met klim en klauterwerk en hulpmiddelen bij. Wel zo comfortabel om ‘top en takel’ met beide benen op de grond na te lopen.

Masttop met driekleur navigatieverlichting, windvaan en marifoonantenne.

Bovenop de mast staat de driekleuren navigatieverlichting. Daarvan is het glas aan de binnen- en buitenzijde schoongespoeld en is er een nieuwe lamp van 25 Watt geplaatst, ook aansluitingen van de fitting zijn gecontroleerd. Daarnaast de Windex windvaan, welke met de vleugels in de lengterichting van de boot zijn gesteld. Maar het allerbelangrijkste zijn eigenlijk de pennen en borgingen van de achterstagbevestiging.

Voet van de marifoon (VHF) antenne

De VHF antenne vraagt ook aandacht, dat deze stevig bevestigd is om het zwiepen en zwaaien van de antenne en de mast aankunnen. Ook de aansluiting van de antennekabel is een ding, dat deze in weer en wind droog blijft. Ti-rips geleiden de antennekabel vanuit de mast naar de antennevoet. Na het zetten van de mast en het aansluiten van de antennekabel worden de marifoon (VHF) op zenden en ontvangen gocontroleerd.

Een meter lager dan de Masttop vinden we de bevestiging van de voorstag en het topwant met haakterminals met hun borgingen. Essentiële onderdelen die de mast overeind houden, nauwkeurige inspectie waard. Zoals ook de top van het genuaprofiel en de genua- en spinakerval.
Wat geldt voor de driekleuren navigatielantaarn geldt ook voor het stoomlicht. Het glas binnen en buiten schoon, de lamp gecontroleerd.
De bevestiging van de zalingen en de haakterminals van de onderwanten.

Vlak onder de zalingen aan beide zijden van de mast twee haakterminals voor het hoofdwant/het onderwant, evenals de bevestiging van het topwant. Alles ziet er goed uit, alle borgingen op de plaats, geen knieken in het RVS staaldraad, alle borgingen aangebracht, de mast kan overeind.

De mast staat weer, alle verstaging naar behoren getrimd.

Staand- en lopend want

Geef een reactie

Sluit Menu