Urk

Urk

Zeilen bij licht weer met het kleine voorzeil.

En toen lagen we in Urk. Was eigenlijk niet bedoeling, we hadden Enkhuizen in gedachten. Om vanaf het Commissarislicht aan de wind naar de oostelijke uitloper van het Enkhuizerzand te zeilen, en dan met de noordoosten wind ruimschoots naar Enkhuizen. Maar de wind  bleek vanmiddag variabel in windkracht en windrichting. Deed zelfs even zuidwest om daarna geheel stil te vallen. Waarmee Urk het meest dichtbij en redelijk bezeild lag, al heeft ook de motor even geholpen om vooruit te komen. Het aardige van Urk is dat er nog altijd de bedrijvigheid, sfeer en geur hangt van een zeehaven. Ondanks dat de haven grotendeels haar functie als visserijhaven heeft ingeleverd zijn er nog altijd havenkranen en scheepshellingen voor zeeschepen van beperkte omvang. Een aardige afwisseling in de reeks watersportcentra met luxe en comfort.

Urk gezien bij het aanlopen van de haven. Opmerkelijk zijn de windmolens die boven het voormalige eiland in de Zuiderzee uitsteken. Alsof deze ergens midden in het centrum staan, maar niets is minder waar, de rij windmolens staan langs de dijk van Urk naar Lemmer. Drie rijen dik.
Binnenlopen van de haven van Urk.
Binnenlopen van de haven van Urk, waar de visserij grotendeels plaats heeft gemaakt voor werkschepen ingezet voor de bouw en het onderhoud van windmolenparken in en aan het IJsselmeer.

Geef een reactie

Sluit Menu