Thor Heijerdahl

Kon Tiki Expeditie

De Kon Tiki expeditie weergegeven aan boord van ms Midnatsol van de Noorse rederij Hurtigruten.

Hoe kwam het, dat er op de Polynesische eilanden verteld werd over de legendarische figuur Tiki? En dat de bewoners van de archipel zoete aardappelen verbouwden en aten? En dat er kokospalmen groeiden op een eiland ontstaan uit koraalriffen? En dat er naar ‘Tiki’ verwijzende beelden waren met overeenkomsten uit de verloren gegane Inca-cultuur waarvan sporen in Peru? Zoals de zonnegod Kon Tiki? En dat er in de woordenschat van de Polynesiërs uitdrukkingen voorkwamen bekend bij de inheemse volken van het Andesgebergte? Dit soort vragen hebben geleid tot de ‘Kon Tiki expedite’ in 1947, ondernomen door de Noor Thor Heijerdahl. Die niet wilde bewijzen dat, maar wel wilde aantonen dat het mogelijk was: Polynesië bereiken door zich mee te laten voeren met de wind en de stroom mee vanaf de westkust van Peru. Een geschatte reisduur van 98 dagen, die er 101 bleken te worden. Aan boord van ms Midnatsol met bestemming de Azoren woonden wij lezingen bij van Thor Heyerdahl junior, Heyerdahls oudste zoon. En zagen we twee Kon Tiki-films, de originele Kon Tiki expeditiefilm en de verfilming uit 2012.

Thor Heijerdahl liet zich in 1947 met het balshouten vlot Kon Tiki meevoeren met de koude Humboldtstroom die overging in de Zuidequatoriale stroom. Klik op de foto voor meer over oceaanstromen.

Als leesvoer voor onderweg hadden we bij ons het boek ‘Vier Zomers Zeilen’ van watersportjournalist en zeezeiler Henk Bezemer. Bezemer zelf zeilde eens bij experiment zonder kompas, kaart en GPS van het het vasteland naar de Azoren. Daarom was het best wel passend om Bezemer’s boek te laten signeren door Thor Heyerdahl junior. Nog wel op zijn verjaardag …

Geef een reactie

Sluit Menu