Stukje IJsselmeer

Van Makkum naar Hindeloopen

Wij hielden al van wandeltochten en bergwandelen, maar mijn vrouw is een passie aan het opbouwen voor lange afstanden lopen. Trajecten langs het IJsselmeer bieden daartoe goede gelegenheden, ook om verschillende liefhebberijen te combineren. Wanneer nu de één gaat lopen en de ander gaat zeilen zien we elkaar wel weer in een volgende haven. Van Makkum naar Workum, of als het lekker loopt naar Hindeloopen.

We vertrekken met heiig weer, na een regenachtige dag van gisteren en een dito ochtend.
In de achtermast is seinwimpel 1 gehangen, officieus teken dat er ‘solo’ wordt gevaren. De hond die meezeilt tellen we maar voor de helft mee.

Onder zeil

Onder zeil gaan is altijd weer een moment van balans vinden. Met een lichte zuidwestenwind aanvoelen hoe hoog aan de wind er gezeild kan worden, welke slagen de meeste vooruitgang boeken, het trimmen van de zeilen om zoveel mogelijk vaart te lopen: de blokken van de genuaschoten, de spanning op de achterstag, giekneerhouder, onderlijkstrekker, de stand van de grootschootoverloop en uiteindelijk de schootspanning. De stuurautomaat stuurt, met 45 graden aan de wind loopt het het best. Vanaf een ingestelde koerslijn 0,5 Zeemijl westwaarts, overstag, dan tot aan de boeienlijn langs de Friese kust, dan overstag, en zo verder richting het zuiden.

De juiste trim van de achterstag, neerhouder, onderlijkstrekker en genuablokken zijn elk goed voor 0,1 knoop snelheidswinst. Al met al weten we een halve knoop te winnen, klokken we af en toe 3,5 knopen.

Een mooi moment …

Een mooi moment deed zich voor na overleg met de wandelaarster aan de wal. Zij had inmiddels Workum bereikt waar zij aan boord zou komen. Het opkruisen in de lichte wind vraagt nu eenmaal meer tijd dan wandelen recht op het doel af. Mijn vrouw gaf aan door te lopen naar Hindeloopen. We zie elkaar daar … prima. Een paar minuten later ruimt de wind en trekt aan, trekt flink aan! De boot komt op snelheid, 5,5 knopen, kruisen niet meer nodig vanwege de geruimde wind, en zo stevenen we op Hindeloopen af, over het vlakke water van het IJsselmeer. De achterstag en de neerhouder worden aangetrokken en even later de onderlijkstrekker, drie kwartier later zijn we bij de scheidingston H2-W1. Top, dit had nog anderhalf uur kunnen duren!

Marina Hindeloopen

Hindeloopen

In de haven van Hindeloopen de belevenissen van de wandeltocht, langs de IJsselmeerdijk, langs Gaast en Workum, langs schapen en groene weiden en soms langs de doorgaande weg. Moe maar voldaan liggen we in Hindeloopen, 16 wandelkilometers en zomaar wat nautische mijlen bijgeteld.

Schepen van de bruine vloot in Hindeloopen
Wandelroutes langs de Waddenzee en het IJsselmeer.
Wandelen over de IJsselmeerdijk tussen de schapen.

Over schapen gesproken

Niet voor niets worden er schapen gezet op de dijken. Schapen doen op de dijken goed werk. De grazende schapen op de dijk voorkomen met hun kauwlust dat er struiken op de dijken gaan groeien. De wortels van struiken zouden de dijken als het ware doorboren en daarmee verzwakken. De schapen zullen met hun gedrag opkomende struiken wegkauwen. Maar ook drukken de poten van de schapen voortdurend de kleilaag van de dijk aan. Zodat er een stevige toplaag in stand wordt gehouden. Zo zijn schapen op de dijk niet alleen een oer-Hollands tafereel maar maar bewijzen zij ook hun nut.

Wandelen over de IJsselmeerdijk. Deze hebben een wezenlijke taak! Door het grazen voorkomen zij dat er struiken opschieten op de dijk waarvan de wortels de dijk zouden verzwakken. Daarnaast drukken zij met hun poten voortdurend de kleilaag van de dijken aan.
Friese land bij Piaam.

Deze post heeft een reactie

  1. Heel leuk,zo knap van Dineke.

Geef een reactie

Sluit Menu