Sextant en oud hout

Sextant en oud hout

Freiberger sextant in houten kist op maat gemaakt uit pallisanderhout.

Al eerder werd hier geschreven over een stapel pallisanderhouten laden met teak fronten, afkomstig van een zeiljacht van een zeezeiler. Waarvan sommige laden al een stijlvolle bestemming hebben gevonden. Nu lag er nog een sextant te wachten, een origineel Freiberger sextant, destijds bekend staande als het betere instrument ontwikkelt voor de navigatie op zon en sterren. Echter, de beschermkist ontbrak. Wat is er dan mooier om van het hout van de laden een mooie bergkist maken met een nautische uitstraling? Hout dat zout heeft beproefd en de wereld rond is geweest. Stijlvoller kan nauwelijks. Vanzelfsprekend komen er nog sluitingen en een handgreep, en zal pallisanderhouten kistje mooi blank worden gelakt. Maar nu al is het een lust voor het oog.

Gevonden op Marktplaats, tien mahoniehouten laden met teak fronten. De laden komen van zeiljacht ‘Windrose’ gebouwd door de Noordduitse scheepswerf Lübbe Voss. Een zeiljacht dat meermalen de oceaan is overgestoken.
Freiberger in uniek houten kist.
Freiberger sextant op een mooie houten bergkist waarin deze schokvrij beschermd wordt. Het aardige is dat deze (niet origigenele) kist gemaakt is van hout afkomstig van het zeiljacht Tina III / Windrose dat een wereldomzeiling heeft gemaakt.

Astronomische navigatie

Kustnavigatie

Freiberger Sextant

Jachtbouw

Geef een reactie

Sluit Menu