Over de Morra, de Fluessen en het Heegermeer

Friese Meren

We zouden het het ‘Johan Frisokanaal’ kunnen noemen, uitgaande van de merktekens op de ruim honderd rode en groene en rood-groen en groen-rode boeien waar we tussendoor zijn gezeild. Maar het was ook een zeiltocht over de Friese Meren de Morra, de Fluessen en het Heegermeer die ons hebben gebracht van Stavoren naar Heeg, een tocht met aan het begin het schutten door de Johan Frisosluis aan het begin van het Johan Frisokanaal.

De wachtsteiger voor de Johan Frisosluis bij Stavoren. Er zijn twee sluiskolken welke deze morgen beiden in bedrijf zijn. De grijze wolken zijn tekenend voor het weer van deze dag: droog maar een stevige bries uit het noordwesten.

Paling en brood

Onderweg geen foto’s gemaakt, maar we kunnen er wel over schrijven: het passeren van de brug bij Warns waar we in konvooi met een aantal andere jachten doorgingen, het varen langs Galamadammen wat een waar toeristencentrum is en wat ons betreft te druk en teveel vermaak en vertier voor jong en oud, en over het vooral aan de wind zeilen op alleen het voorzeil van groene boei naar groene boei op het gedeelte vlak voor de Nije Krûspole na want daar hadden we de wind te scherp in. Maar voor de rest aan de wind zeilen zo rond de 3,5 knoop over een afstand van 8,5 Zeemijl.

Palingaak in Heeg

Het aardige van Heeg is dat in de tijd van de zeilende vrachtvaart en visserij de handelaren van Heeg paling leverden aan London. Er moet een levendige handel zijn geweest, zo levendig dat er aan de Theems een steiger zou zijn geweest voor de palingaken van Heeg. Wij liggen gewoon aan een steiger in de passantenhaven. En morgen komt de bakker langs met verse broodjes.

En zo vinden we een ligplaats in de passantenhaven van Heeg aan het Heegermeer.

Deze post heeft een reactie

  1. Dat is lekker verse broodjes!
    Ma

Geef een reactie

Sluit Menu