Oogsplits

Oogsplits in gevlochten lijn met binnenkern

Het is gelukt! Een oogsplits in een gevlochten lijn met binnenkern. Een oogsplits leggen in een lijn met drie strengen doe ik geblinddoekt met mijn ogen dicht. Een splits in een lijn met vier strengen gaat me goed af. Ook de kunst van het leggen van een splits in staaldraad heb ik ooit geleerd, zoals ook het splitsen van nylonpropyleen met acht strengen. Maar de kunst van het maken deze splits ontbrak mij, evenals het benodigde gereedschap aan holpijpen. Maar met dank aan een gepensioneerde scheepstuiger van ruim in de tachtig, holpijpen en splitsnaalden gekregen voor mijn verjaardag en het nodige oefenen bij het bekijken van YouTube instructiefilmpjes is het me eindelijk naar tevredenheid gelukt. Een oogsplits in een gevlochten lijn met binnenkern. Mooier dan een paalsteek of knoop.

Oogsplits in een polyester lijn met binnenkern. Inwendig zijn mantel en kern tegenovergesteld in elkaar gestoken waardoor er een bijzonder sterke oogsplits is gemaakt, die zich vaster trekt naar mate er meer spanning op staat. Voor extra zekerheid is de splits met takelgaren doorgestoken.

Oogsplitsin gevlochten lijn met kern

Een oogsplits gelegd in een polyester gevlochten lijn: De maximale sterkte wordt bereikt door de buitenmantel de binnenkern in te leiden en de binnenkern tegen de richting van de buitenmantel in te voeren, en beiden de mantel in te voeren. Hulpmiddelen om dit te bereiken zijn holpijpen van verschillende dikten. Hoe meer trekkracht op de lijn des te sterker de oogsplits wordt aangetrokken. Enkele steken met een borglijn dwars door de splits zijn overbodig maar zekeren de splits.

Geef een reactie

Sluit Menu