Leeggelopen Edersee

Drijvende steigers op de Edersee. Op de achtergrond in de bergen is Slot Waldeck te zien vanwaar een mooi uitzicht over het stuwmeer.

Een aantal jaar geleden hielden wij vakantie in de omgeving van de Edersee, een stuwmeer in Duitsland aangelegd om de rivier de Weser en het Mittellandkanaal van water te voorzien, ook in perioden van weinig regen- en sneeuwval. Zodat er scheepvaart op de rivier en het kanaal mogelijk zou blijven, ook bij droogte. De stuwen, gebouwd in de periode van 1908 tot 1914, werden tegelijk voorzien van electriciteitcentrales zodat er ook aan energieleverantie voor de regio kon worden gedaan. Waarbij ook gezegd moet worden dat het stuwmeer destijds consequenties heeft gehad: landbouwgrond, wegen, bruggen, huizen, kerken en kerkhoven zouden onder water verdwijnen nadat de stuwdammen opgetrokken waren. Maar daarvoor in de plaats ontstond er ook een multifunctioneel recreatiegebied met mogelijkheden om te varen, te vissen, te zwemmen en te zeilen.

De zomer van 2018 was uitzonderlijk warm en vooral droog. Maar ook het najaar van 2018 is een periode geworden met relatief weinig neerslag in Midden-Europa. De regen die er viel is niet voldoende om de rivieren te vullen, waarbij ook het grondwater zakkende is en volumes van de stuwmeren zoals de Edersee aangesproken worden om de vaarwateren te vullen. Waarmee de Edersee momenteel droog staat, funderingen van huizen, bruggen door het oorspronkelijke dal en ook destijds met betonplaten afgedekte graven komen boven water en worden het ‘Atlantis van de Edersee’ genoemd.

Beelden spreken voor zich.

Deze post heeft een reactie

  1. Het zal je schip maar zijn

Geef een reactie

Sluit Menu