Lauwersoog of Harlingen?

Van Grou naar Franeker

In Grou waardeerden we de mooie steigers met goede faciliteiten en vriendelijke havenmeesters.

Lauwersoog of Harlingen?

Na twee dagen in Grou gelegen te hebben tijd om verder te trekken, richting het Lauwersmeer om dat water te verkennen. De Dokkumer Ee is leuk varen, met trajecten van de Friese Elfstedentocht en de brug bij Bartlehiem, vestingstad Dokkum waar Bonifatius zou zijn vermoord omwille zijn geloof, Birdaard waar goede ligplaatsen zijn aan de kade en Dokkumer Nieuwe Zijlen waar de Ee overgaat in het Lauwersmeer. We wilden naar het Lauwersmeer om daar een paar dagen te liggen, de veerboot nemen naar Schiermonnikoog, fietsen te huren en naar het Groningse Zoutkamp. Eventueel een dag zeilen op de Waddenzee. Ware het niet dat de Slauerhoffbrug voor Leeuwarden in groot onderhoud bleek.

De brug van Wartena ofwel Warten, de brugwachter ziet ons al aankomen en maakt de brug klaar voor een opening.
Scheepswerven in Wartena
De brug in het hart van Warten, alhoewel de middagpauze zojuist begonnen is wordt er toch nog voor ons geopend. Friese gastvrijheid!
De lichten gaan op dubbel rood, wat zeggen wil dat de brug niet wordt bediend. Voor ons draaide de brug nog ‘na sluitingstijd’. Alle lof!

Gestremd

Alhoewel we het hadden kunnen weten en erop hadden kunnen varen er toch niet voor gekozen om uren te wachten op een opening, om pas tegen de avond door Leeuwarden heen te zijn en de Dokkumer Ee op te varen. De gedachte dat we dit op de terugweg weer zouden treffen heeft ons doen besluiten om naar Harlingen te varen. Ook gelegen aan de Waddenzee en minstens zo aantrekkelijk. Uitgaande van het hoogwater morgen en overmorgen kiezen we voor Franeker, daar hebben we niet eerder gelegen dus dit is een mooie gelegenheid. Om opnieuw een mooie plek te vinden bij de lokale watersportvereniging waar we vriendelijk worden verwelkomt.

Fries gehucht met kerk

Vlotte brugbediening

We zijn aardig wat bruggen gepasseerd die vanwege onze masthoogte allen hebben moeten draaien. Provinciale bruggen maar ook een aantal spoorbruggen met bediening afgestemd op de trein. En daarin blijkt Friesland een watersportprovincie bij uitstek! Over het algemeen draaien de bruggen al wanneer je aan komt varen, daar waar de bruggen per marifoon of telefoon worden aangeroepen worden we vriendelijk te woord gestaan, de wachttijden zijn minimaal en daar waar het niet anders kan wordt op de minuut af vermeld wanneer de brug wordt bediend. In het bijzonder bij de spoorbruggen en waar werkzaamheden zijn, want die zijn er volop in Friesland. En zo voeren we in alle rust naar Franeker, van brug naar brug naar brug. We hebben ze niet geteld.

Spoorbrug over het Van Harinxmakanaal even voorbij Leeuwarden.
Watersportvereniging Franeker

Deze post heeft 2 reacties

Geef een reactie

Sluit Menu