Henk de Velde, zeezeiler

Henk de Velde

Naar zee gaan doet iets met een mens. Het water opgaan ook overigens. Wie het water opgaat ziet de omgeving van een andere kant, niet vanaf de oever zoals een stuurman aan de wal maar vanaf het water. Wie op het water is geweest heeft een andere dynamiek ervaren, de bewegingen van de golven, de krachten van de wind, de mogelijkheid die krachten te bundelen, te trotseren, te hanteren, ermee om leren gaan. Wie naar zee is gegaan des te meer, wanneer de kust achter de horizon is komen te liggen, ver weg uit het zicht en onbereikbaar, teruggeworpen op zichzelf, het schip of de boot de leefbare cocon, daarbuiten de waterige wereld zich uitstrekkende tot achter de horizon, onder een zichtbare of onwaarneembare sterrenhemel. De afhankelijkheid beseffend van materiaal en zeemanschap maar meer nog van het weer, de wind, het water. Naar zee gaan doet iets met een mens. Brengt de mens dichter bij zichzelf, bij de mens in andere culturen, bij de natuur en bij besef van God.

Henk de Velde DVD’s Zwaaien naar Bluff en Sea of Heartbreak

Henk de Velde is zo iemand. Een zeezeiler. Een gevoelsmens. Een vakman. Een avonturier. Een zoeker naar de eenvoud, naar zichzelf, naar het wezenlijke. Zo ervaren wij de reisverslagen en vertellingen van Henk de Velde: de DVD ‘Zwaaien naar Bluff’ laten de voorbereidingen, de bouw, de promotie en de recordpoging zien van en met de knalgele catamaran Zeeman door De Velde gedaan binnen de gestelde tijd solo de wereld rond te zeilen, jammerlijk vroegtijdig ten einde vanwege mastbreuk en persoonlijk letsel. Een mooi verslag in de tijdgeest van toen. DVD ‘Sea of Heartbreak’ met de rood-witte catamaran C1000 wordt persoonlijker en emotioneler, de verbondenheid met en de geborgenheid van de boot als een verlengstuk van jezelf, maar ook de pijn van de teleurstelling, onbegrip, verbroken relaties.

Henk de Velde DVD’s 1000 Dagen Eenzaamheid en The Never Ending Voyage

Maar wat te denken van de DVD ‘The Never Ending Voyage’ met de lichtblauwe trimaran Juniper, waar Henk de Velde geniet van het zeilen, van het alleen zijn, van het zijn op verre eilanden. Met daarbij het oplossen van problemen zoals een gebroken mast en gebroken schroefas. Maar ook van het leren kennen van mensen van wie ook weer afscheid moet worden genomen en de filosofie van deze reis: ‘Henk wil niet weg maar Henk wil weer terug naar de eenvoud’. In deze DVD toont De Velde meer en meer zijn levensvisie en -wijsheid, laat hij meer en meer van zichzelf zien. Weer een hele andere zeereis is die met de groene Campina, deze reis niet met een catamaran of een trimaran maar met een versterkt stalen zeiljacht, waarmee De Velde de noordelijke IJszee wil bezeilen. Goed en wel onderweg nog aan het begin van de DVD ‘1000 Dagen Eenzaamheid’ staat de Russische overheid die passage niet toe, waarop Henk via het Zuidelijk Halfrond weer noordwaarts zeilt naar Dutch Harbor om via de route oost-west boven Rusland langs te zeilen. Met een bijbehorende overwintering in het Poolijs. Wij genieten van Henk de Veldes doorzettingsvermogen, vindingrijkheid, humor. Maar ook van de mooie, ontroerende, chaotische en soms hilarische beelden. Een zeezeiler die de wereld vanaf de zeezijde laat zien.

Henk de Veldes website

Geef een reactie

Sluit Menu