Grou

Grou

Uit Grou haalden wij ons misschien wel mooiste scheepje ooit op. Nog altijd schrijven we met kerst een kaart, en dat scheepje is nu, bijna vijfentwintig jaar na dato, lang zo mooi niet meer. Maar toen wel, een Kolibrie 560 gelegen in een boothuis tussen Valken en Zestienkwadraten.

Grauwe luchten boven het Pikmeer en het Prinses Margrietkanaal bij Grou.
Abbema State in Grou, achter het woonhuis de hooischuur.

Wartena was het doel

Vandaag wilden we naar Wartena varen, maar varende in de regen is een gemoedelijk aandoende haven halverwege wel heel aantrekkelijk. Daarbij hebben we ook walstroom nodig vanwege een leegrakende accu ‘voor licht en geluid’. Vanmorgen in Sneek hebben we water en brandstof ingenomen en gisteren levensmiddelen voor het komende weekeinde, en zo liggen we nu dus op een grauwe zaterdagmiddag in Grou. Voor het eerst sinds dagen met de kuiptent erop.

De kerk van Grou met de vierkante toren en het puntdak.
Curiosa in Grou

Zeilsport vanaf de wal

Een goed plekje tussen vergelijkbare bootjes als de onze, dat is wel zo prettig. De steigers en de palen zijn bereikbaar op maat en we hebben ruim zicht om ons heen. Mooi om de wedstrijdklassen aan het werk te zien op het Pikmeer, recht tegenover onze ligplaats. Hier leer je zeilen, achter de bomen, over de ondiepten, rond de boeien. Meerdere 12 voets jollen en een vloot Larken zijn er neergestreken. Bijzondere scheepjes, de Lark met een bijzondere ontstaansgeschiedenis: rond de vier meter, een vaste kiel, een kattenrug en een horizontale steven. Een aantal daterende van voor de Tweede Wereldoorlog maar de zeiler die wij spraken had een nieuwgebouwde Lark. Mooi scheepje met veel zeil erop, met doorlopende zeillatten tot aan het voorlijk. Boven 4 Beaufort wordt het een natte boel, leerde de zeiler ons. Verbaasd ons niets, maar ze zullen dan ook best hard gaan. Ons mooiste scheepje zal hier ook heel wat baantjes gezeild hebben, misschien wel eens meegedaan aan een wedstrijd. Ze zal het hier vast goed hebben gedaan, ‘onze’ blauwwitte Kolibrie 560.

In Grou zijn er mooie steigers met goede faciliteiten op de wal en aan het water.
Het Friese Pikmeer bij Grou aan het einde van de dag.

Deze post heeft een reactie

  1. In Grou ben ik nog nooit geweest,
    lijkt mij een rustig plaatsje.
    Ma

Geef een reactie

Sluit Menu