Bootjes bij het oudijzer

Eindigheid

WIBO zeiljacht tot oud ijzer

Wrak

In deze hoop schroot is het achterschip te zien van (waarschijnlijk) een Wibo kajuitzeiljacht. ‘Wibo’ staat voor ‘Van Wijk Boten’ uit Woubrugge, naast werven als Domp, Moedt en Meerenpoort een botenbouwer die in de jaren zeventig seriematig stalen kajuitzeiljachten op de markt bracht, al dan niet als casco geleverd. Eens zal dit jacht aan de eerste eigenaar zijn geleverd, als ‘waterdicht en technisch vaarklaar casco’ of ‘zeilklaar door de werf afgebouwd’. De trotse eigenaar zal er de eerste jaren volop mee gevaren en gezeild en van genoten hebben, met het gezin waar en wanneer het maar kon. Zo stel ik mij voor.

Vergane glorie

Maar inmiddels zijn we vijfendertig, veertig jaar verder. Een stalen multiknikspant is niet zomaar up to date. Moderne materialen zijn efficiënter te verwerken en gemakkelijker te onderhouden, jachtontwerpers en – bouwers zijn met de tijd meegegaan en leveren wat snel en stilistisch oogt. De watersport vergrijsd, jongere generaties huren liever en leveren na gebruik de boot weer in. Daarbij is een boot na enkele tientallen jaren toe aan een re-fit: de motor is toe aan revisie of vervanging, de bedrading en apparatuur verouderd en gedateerd, de zeilen versleten, de tuigage slap, de eigenaar het onderhoud en het investeren moe. En dan komt zo’n schip stil te liggen, de accu’s uitgeput, de kussens muf, de dekken groen. Een dapper besluit wanneer de eigenaar zelf het schip ‘met pijn in het hart’ aanlevert bij de sloop. Maar soms moet een vaarwegbeheerder of een havenmeester het besluit nemen vanwege achterstallig liggeld.

Boten onder het oud ijzer

Hergebruik

Hoe dan ook, niets is er blijvend, aan alles komt een eind, dat is de werkelijkheid waarmee we leven. Natuurlijk, er zijn prachtige restauratieprojecten met liefde en enthousiasme in gang gezet. Varend erfgoed met cultuurhistorische waarde dat zonde zou zijn om verloren te laten gaan. Maar ook zo krijgt een jacht als deze een tweede leven. Als conservenblik, vangrail of als heggenschaar. Dat is weer het mooie van metaal en het verhaal.

Geef een reactie

Sluit Menu