Giethoorn en de fanfare

Van Blokzijl langs Ossenzijl

Hoe mooi wil je Blokzijl zien?

Driewegsluis: daar zijn we nu gelegen, na de nacht doorgebracht te hebben in Blokzijl. Als een voorspel op Giethoorn waar we vandaag langs zijn gevaren speelde er gisterenavond een fanfareorkest aan de haven. Het befaamde deuntje uit de Bert Haanstra-film ‘De Fanfare’ hebben we gisteren niet gehoord, maar wel uitstekende vertolkingen van filmmuziek, Queen en klassiekers. Een nieuwe term geleerd van de dirigente: ‘Koralenblazen’. Het ging het orkest goed af met de tune ‘Melita’. Vanmorgen eerst door de schutsluis in het centrum van Blokzijl, vanwege een verval van zo’n vijftig centimeter.

Brug en sluis in Blokzijl
Sluis van Blokzijl

Na Blokzijl verlaten te hebben volgt even later het Giethoornse Meer die als vanzelf overgaat in de Wallengracht. Geen ‘Red Light-District’ maar puur groen grasland omzoomd met riet. De betonning leidt als vanzelf naar de Beulakerwijde, waar we aan het einde het Kanaal Beukers Steenwijk opdraaien dat langs Giethoorn voert, met de beruchte punters waar we er gelukkig niet zoveel van hebben gezien, de enige huurpunter met Electrische buitenboordmotor die we hebben gezien hield voorbeeldig de rechter wal aan. Verder draaiden ook alle bruggen voorbeeldig, bijna geen wachttijd, of het moest die ene brug tussen de middag zijn, onder lunchtijd. De brugwachter moet ook eten en rusten immers. Aan het einde van dit kanaal gaan we bakboord uit op het Kanaal Steenwijk-Ossenzijl uit te komen, dat uiteindelijk uitloopt op het voormalige riviertje de Linde, dat zich een weg baant door het riet. Heel veel huizen en optrekjes met rieten daken zien we hier. Veelal afkomstig uit het Nationaal Park de Weerribben-Wieden.

Giethoorn
Aan riet geen gebrek rond de Weerribben-Wieden. Oostelijk van het Kanaal Steenwijk- Ossenzijl een glooiend landschap.
Tussenstop in Giethoorn, lunchpauze voor de brugwachter en voor ons.

Nu we Overijssel achter ons hebben gelaten en we weer in Friesland zijn de eerste Marekrite-steiger geprobeerd, vlak na Ossenzijl, maar daar ‘lagen’ we niet maar ‘stonden’ we, met de kiel op de grond. Omdat er best nog wat scheepvaart was toch maar een stukje verder gevaren, en zo liggen we nu bij Driewegsluis, aan een passantensteiger achter het riet. Best aardig om te vermelden, de GPS duidde een lengte aan van 6 graden en 5 minuten oost bij Steenbergen. Best wel oostelijk voor ons doen.

Kadewerk aan het Kanaal van Steenwijk naar Ossenzijl.

Het rood-witte bord vraagt om langzaam passeren om hinderlijk golfslag en zuiging in het water te voorkomen. Er staan zijn dan ook mannen aan het werk in lieslaarzen om een nieuwe kade aan te leggen, de nieuwe kade oogt vakkundig en zal weer jaren meegaan.

Werk aan de kade
Een mooi plekje bij Driewegsluis.
Bij de Driewegsluis, de stilstaande rivier de Linde

Deze post heeft 2 reacties

  1. Wat een mooie tocht maken jullie.
    En zo rustig allemaal.
    Ma

Geef een reactie

Sluit Menu