Kajuitbanken

Houten luik voorzien van vingerring

Een mooi blank gelakt interieur met massief houten lijstwerk, alles strak in de lak in adelmat en hoogglans, aangekleed met recent vervangen kussens en rugleuningen op de zit- en slaapbanken die het zicht ontnemen op het houtwerk daaronder. Maar daar bevond zich een contrast: het houtwerk schraal in de conservering en de nodige gebruikssporen. Ook ‘af werf’ wat matig timmerwerk: daar waar in het zicht alle interieurdelen keurig zijn afgedopt met houten proppen waar er geschroefd is, daar in het verborgene goedkoop niet- en spijkerwerk. Daar gaan we wat aan doen. Door het inlijmen van teakhouten vingerringen in de nauwelijks afgewerkte gaten, en het aanbrengen van afgeronde luiksponningen, duurzaam verlijmd en geschroefd. Waarna de houten delen worden gelakt in zijdeglans blanke parketlak.

Onder de kajuitbanken bevinden zich bergruimten te bereiken door een houten luik met een geboord gat. Om het luik te verfraaien een teakhouten vingerring ingelijmd en het luik twee maal gelakt.

Oude situatie: simpele latten

Het houten luik rustte op ondergelijmde latten. Functioneel en goedkoop, maar met zwakke lijnverbindingen en scherpe randen. Verbeteringen zijn welkom.

Verbetering: ronde hoeken

De goedkoop aandoende latten zijn hier vervangen door een ondergelijmde en geschroefde plaat met afrondingen om het geheel te verfraaien.
De zitbank in de kajuit met luiken, gelakt en voorzien van teakhouten vingerringen.

Geef een reactie

Sluit Menu