Zeiljachten van de oceanen

In vele jachthavens liggen zeiljachten waarmee mensen op vakantie gaan, weekeinden weg zijn of waarvan in de avonduren voor een paar uur de zeilen worden gezet. Maar de uitzonderingen daarop zijn de in de basis doorsnee zeiljachten met uitzonderlijke schippers met opmerkelijke reizen die verder gaan dan een tochtje over het meer of misschien net wat verder. Het zijn de zeiljachten die een oceaan hebben overgestoken of de wereld zijn rondgegaan. Waarmee een zeiler de publieke belangstelling heeft behaald door in zijn eentje een uitdaging aan te gaan. En het kan gebeuren dat je zo’n jacht ergens aan de steiger ziet liggen. Doorleefd en voorzien van wat wijst op het verhaal. Oceaanzeilers tussen plassenkruisers. Soms lig of sta je er zomaar even naast.

Norna Biron na haalreis vanuit Griekse wateren

Zeiljacht Norna Biron, het schip dat we gedurende een aantal weken gevolgd hebben tijdens haar ophaalreis vanuit de Griekse wateren. Op dezelfde dag als de Norna Biron liepen ook wij weer binnen. Ze het een paar uur later.

Zeiljacht ‘Olive’ dat gedurende ruim een jaar een rondje Atlantic heeft gemaakt

Zeiljacht Olive gefotografeerd in Stavoren. Lex en Judith Reiff maakten met de Olive en hun drie kinderen een rondje Atlantic, en schreven de paperback ’14 Maanden Zomer’.

De Victoria waarmee Henk Jukkema de Solo Trans Atlantic Race zeilde

De Victoria, een Victoire 933 waarmee Henk Jukkema in 1980 de Solo Transatlantic Race (STAR) zeilde. Later zeilden ontwerper Dick en zijn vrouw Elly Koopmans de Victoria vanuit Newport terug naar Nederland.

Victoire 933 ‘Victoria’ in de Ostar

De Victoria werd in 1979 door de Victoriawerf (later Victoire) gebouwd om in 1980 aan de OSTAR deel te nemen met als schipper Henk Jukkema. Er werd daarbij uitgegaan van een standaard Victoire 933 die slechts op een paar essentiele onderdelen werd aangepast voor extra zekerheid en veiligheid. Maar in grote lijnen was Victoria een standaard schip. Victoria derde in haar klasse en Henk Jukkema werd de eerste Nederlander in deze OSTAR.

‘Victoria’ in ‘Tussen Azoren en Spitsbergen’

Na de Solo Transatlantic Race is de Victoria door haar ontwerper Dick en en zijn vrouw Elly Koopmans vanuit het Amerikaanse Newport terug naar Nederland gezeild. Het verslag van deze zeilreis heeft in de Waterkampioen gestaan en maakt deel uit van hun vele lezenswaardige verhalen over hun reizen. Ook in het boek Tussen Azoren en Spitsbergen zijn twee hoofdstukken aan de terugreis uit Newport naar Lelystad met de Victoria gewijd. Hierna is Victoria nog een aantal jaren in eigendom van de werf gebleven ondermeer om als demonstratieboot te worden ingezet.

In onze boekenkast zijn te vinden ‘Van Azoren tot Spitsbergen’, ‘Van Zuidpolijs tot Noorderlicht’, ‘Zeilend Zuidwaarts’ en ‘Zeilend naar de Wildernis’ van Dick en Elly Kooopmans.

BRON: www.botentekoop.nl

De Avalon van Henk Bezemer

De Avalon waarmee Henk Bezemer de Single Handed Transatlantic Race zeilde.

‘De zee ruist, een breker gromt, de boot schudt de waterdruppels van haar rug onder een stralende zon. Ik sta op het punt een nieuwe era binnen te gaan.’

Uit het voorwoord uit ‘Avalon’ van Henk Bezemer. (1946 – 2016).

Henk Bezemer, redacteur van het maandblad Zeilen en watersportjournalist, is op 6 oktober 2016 op zeventigjarige leeftijd overleden. Hij stond bekend als avontuurlijk zeiler en schrijver. Het boek ‘Vier Zomers Zeilen’ mag wel een inspirerende klassieker genoemd worden, in het bijzonder om de zeilreis met een Waarschip 570 waarin Bezemer zonder kompas, sextant of moderne navigatiemiddelen en electronica naar de Azoren zeilt. Een ander boek van zijn hand is ‘Avalon’ waarin de voorbereiding en de deelname aan de Single Handed Transatlantic Race (STAR), de latere OSTAR wordt beschreven. Beide boeken, zowel ‘Vier Zomers Zeilen’ als ‘Avalon’ maken deel uit van mijn persoonlijke bibliotheek.

Noorderkroon, zusterschip van de Taeke Hadewych van Eerde Beulakker

Noorderkroon, zusterschip van de Taeke Hadewych van schrijver en zeezeiler Eerde Beulakker, die met zijn schip arctische wateren bezeilde. Evenals deze Noorderkroon.

 

Flyer van Conny van Rietschoten, Arround The World Race en Nedlloyd Specerijen Race

De Flyer van Conny van Rietschoten. Het eerste Nederlandse schip dat erin slaagde  Round the World Race te winnen met als start en finisch Portsmouth. Later won het jacht onder de sponsornaam Flying Wilma de Nedlloyd Specerijenrace van Jakarta naar Rotterdam.
Sluit Menu