Roger Taylor, The Simple Sailor

Zeiler Roger Taylor: inspiratie zoekende bij zeilers die de wateren van het hoge noorden bezeilen kwam ik hem op het spoor. In het bijzonder door Youtube filmpjes waarbij Taylor verslag doet van zijn prepareren van zijn zeilboot, en van zijn ervaringen op zee. Verslagen van zijn zeiltochten naar IJsland en de Azoren, het passeren van de poolcirkel en het bereiken van de 80e breedtegraad langs de arctische eilanden Jan Mayen, Spitsbergen, Svalbard, IJsland. Roger Taylor zeilt een opmerkelijk getuigd scheepje, met een chinees aandoend jonkzeil, en dan een scheepje van net zeven meter, eerst de Mingming, een door Taylor zelf oceaanwaardig gemaakte kimkieler van het type Corribee, vervolgens met de Mingming II, een oceaanwaardig gemaakte triplekeeler type Achilles 24.

Brochure van de Corribee met de lijnenplannen van de S-spant en de kimkiel uitvoering.
Een Achilles 24, gebouwd door Butler Mouldings Ltd.
Dek- en rompindeling van de Achilles 24

Filosofie

Op zijn webstite The Simple Sailor zet Roger Taylor zijn benadering uit van het zeilen, afstand nemend van de commerciële insteek van bootpruducenten om de consument te verleiden tot de meest geavanceerde jachtdesigns. Taylor kiest ervoor de zeeën te bezeilen in ongecompliceerdheid en zeewaardigheid. En daarmee is Taylor een opmerkelijke zeiler, met zijn drastisch verbouwde scheepjes.

Mingming, een Corribee

In de basis is Taylor’s eerste Mingming een Corribbee, een kimkieler van zeven meter lengte geschikt om droog te vallen en daarmee een geliefd scheepje voor de Engelse kustwateren. Hier laat Taylor zijn benadering zien van oceaanwaardigheid: een waterdichte accomodatie waarbij de kajuitingang normaliter bestaande uit een schuifluik en een aantal zetborden plaats maaken voor een in het kajuitdak geplaatst waterdicht dekluik. De kuipruimte wordt verkleind zodat deze, mocht het zich voordoen, met minder water vol kan komen te staan door het aanbrengen van schotten en dekdelen. Een Windpilot windvaanstuurinrichting maakt het scheepje zelfsturend zodat de solozeiler niet altijd aan het roer hoeft te zijn. Zie hier en hier voor fotoreportages van Taylor en zijn Mingming waarbij ook de Azoren zijn aangedaan.

Corribee zeilplan en kajuitindeling

Mingming II, een Achilles 24

Met de ervaringen opgedaan met de eerste Mingming bouwde Roger Taylor de Mingming II op basis van een Achilles 24, ook een scheepje van zeven meter. Waarbij het opmerkelijke is dat de Achilles 24 gebaseerd is op de Ajax, in beginsel een open zeilboot naar een ontwerp van Chris Butler. Zoals de Nederlandse ontwerper E.G. van de Stadt het trailerbare kajuitjachtje van het type Varianta ontwierp op basis van de romp van de open zeilboot Randmeer, zo vloeide uit de Ajax de Achilles voort: voorzien van een gesloten dek, een zelflozende kuip en een kajuit. Waarbij Roger Taylor de zeewaardigheid vergrootte door de kuip te verkleinen, de kajuitingang aanpaste met een brugdek, en de tuigage veranderde door het realiseren van een jonktuig. De Achilles 24 die Taylor verkoos is een triplekeeler, een combinatie van een vinkiel waarin ballast en daarnaast de aanwezigheid van kimkielen. Waaruit een oceaanwaardig scheepje is gevormd bestemd om reizen te ondernemen naar het hoge noorden volgens het concept van Taylor: De Eenvoudige Zeiler.

Een Achilles 24 zoals getekend door de ontwerpers Chris Butler en Olver Lee. Het zeven meter lange kajuitjacht is ontworpen op basis van een open zeilboot, de Ajax. Er zijn zo’n 600 exemplaren van Achilles 24 gebouwd bij Butler Moldings Ltd in de periode 1968-1985.
Open zeilboot van het type Ajax naar een ontwerp van Chris Butler, er zijn 55 stuks gebouwd in de periode 1966-1968 door de firma Halmatic (UK)

Website Roger Taylor

Sluit Menu