Poolshoogte

De Polaris ofwel de Poolster staat recht boven de Noordpool van de aarde en daarmee in het verlengde van de denkbeeldige aardas. Daarmee is de Polaris al sinds mensenheugenis een betrouwbare ster aan het firmament om op te navigeren. het begrip ‘poolshoogte nemen’ is verwant aan de Poolster.

‘Poolshoogte nemen’. Dit begrip stamt van het navigeren op de Poolster ofwel de Polaris mogelijk wanneer we ons bevinden op het noordelijk halfrond van de aarde, met zicht op de sterrenbeelden Grote Beer, Kleine Beer of Weegschaal waarmee we de Poolster kunnen vinden. Doe Poolster staat vrijwel recht in het verlengde van de aardas, recht boven het ware noorden. Zeelieden zoals de Vikingen wisten dat hoe meer noordwaarts zij kwamen, dat de de Poolster meer en meer boven hen kwam te staan. Wanneer wij zich zuidwaarts bewogen zakte de Polaris weer meer naar de horizon. Op de evenaar komt wanneer waarneembaar de Poolster op de horizon, en in recht in het noorden. Waarmee de Polaris zowel als (globaal) controlemiddel van de koers / het kompas kan zijn als hulpmiddel bij de bepaling van de breedtegraad waarop men zich bevindt. Waarbij, gebruik makend van een sextant, omrekenen achterwege kan blijven! De gemeten hoogte in booggraden met een sextant komt vrijwel overeen met de breedtegraad waarop men zich bevindt. Vandaar dat de zeelieden in de oudheid al vrij nauwkeurig konden navigeren op de Polaris.

Hoogtemeting in booggraden van de Poolster of de Polaris. Op de Noordpool van de aarde wordt een hoogte Ho van 90 booggraden gemeten, op de evenaar van de aarde bedraagt de hoogtemeting 0 booggraden.

Waarnemer AW 6 welke zich op de Noordpool van de aarde bevindt zal de Poolster recht boven zich waarnemen. Wanneer waarnemer AW 6 de beschikking heeft over een sextant zal deze een hoek tussen de horizon en de Poolster meten van 90 graden.

Waarnemers AW 7 en AW 8 welke zich op de Evenaar van de aarde bevinden zullen de Poolster (theoretisch/indien mogelijk) op de horizon waarnemen. Wanneer waarnemers AW 7 en AW 8 de beschikking hebben over een sextant zullen deze een hoek tussen de horizon en de Poolster meten van 0 graden.

Waarnemer AW 5 zal een hoek tussen de Poolster en de horizon waarnemen gelegen tussen de 90 en de 0 graden. Hoe Noordelijker AW 5 zich bevindt, hoe hoger het aantal booggraden. Wanneer we de aarde als een perfecte bolvorm beschouwen zal de gemeten hoogte overeen komen met de breedte van waarnemer AW 5.

Freiberger sextant
Sluit Menu