Svalbard & Spitsbergen

ms Nordstjernen, de ‘Old Lady’ door rederij Hurtigruten ingezet voor expeditiereizen rond Spitsbergen en Svalbard in combinatie met de andere expeditieschepen Fram, Midnatsol en Roald Admunson.

Met ms Nordstjernen maakten wij een expeditiereis naar Spitsbergen. We bezochten het Magdalenefjord waaraan Spitsbergen de naam dankt, Terschellinger zeevaarder Willem Barentsz gaf dit deel van de noordelijke eilandgroep de naam. Een andere gangbare naam is van Noorse komaf, namelijk Svalbard wat betekent ‘koude kant’ of ‘koude kust’. Spitsbergen is daarbij het westelijk deel van dit noordpoolgebied, Svalbard het oostelijk deel. Halverwege Noorwegen en Spitsbergen/Svalbard ligt ook nog Jan Mayen dat we hebben gezien vanuit het vliegtuig. Wij deden Spitbergen aan met eexpedities in een aantal fjorden, bij Russische nederzettingen, bij verlaten Engelse kolenmijnen, bij een begraafplaats van Nederlandse, Belgische en Duitse walvisvaarders, en het Ny Ålesund waar verschillende landen arctische onderzoekcentra hebben ingericht. Dat de opwarming van de aarde ook op Spitsbergen merkbaar is, moge duidelijk zijn aan wegkalvende ijsmassa’s en terugtrekkende gletchers. Puristisch gezien zou niet achterwege laten van een dergelijke reis beter zijn geweest. Tegelijk willen wij ambasadeur zijn van natuurbehoud en en duurzaam leven. De reis die wij met respect voor de natuur maakten hebben wij ervaren als een bewustwording, hoe kwetsbaar maar ook hoe kostbaar de aarde is.

Willem Barentsz ontdekkingsreis van 1596 opgetekend in een oude kaart. Deze ingelijste kaart fotografeerden wij in een museum in Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen waar zich ook een luchthaven bevindt.
Overzichtskaart van Spitsbergen en een deel van Svalbard, wat vertaald uit het Noors betekent ‘Koude Kust’ of ‘Koude Kant’. We bevinden ons dan ook 15 a 10 booggraden van de noordpool, omgerekend nog zo’n 1100 kilometer.
Bezochte plekken op Spitsbergen tijdens onze expeditie met ms. Nordstjernen, juni 2016
De hoofdstad van Longyearbyen, Spitsbergen
Longyearbyen, de hoofdstad van Svalbard met zowel een luchthaven als een universiteit.
Kerk van Longyearbyen, 24 uur per dag open, zeven dagen van de week. Ook voor sociale en maatschappelijke behoeften als persoonlijke gesprekken, kleding, tijdelijke huisvesting en invullen van documenten.
Zicht over het vlaggendek van ms Nordstjernen, bij het verlaten van Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen.
Havenkade van Barentsburg, waar een kolenmijn wordt beheerd door Rusland met volgens de Russische gids mijnwerkers uit Oekraïne, Oezbekistan en Kazachstan.
Havenkantoor van de Russische nederzetting ‘Barentsburg’ op Spitsbergen.

Barentsburg met duidelijk Russische invloeden.

Spitsbergen, Magdalenefjord

Spitsbergen, Magdalenefjord

Spitsbergen, het Magdalenafjord ontdekt door Willem Barentsz. Hier waren Nederlandse, maar onder meer ook Belgische, Engelse en Deense walvisvaarders actief, en velen van hen hebben hier het leven gelaten in de koude en als gevolg van de ontberingen van eenzaamheid en gevaren op zee. Een indrukwekkende grafheuvel ligt hier nog altijd, evenals de vuurhopen waarop het traan uit de Walvishuid werd gekookt.
Spitsbergen, Magdalenafjord, Svalbard. Aan deze aanblik zou ‘Spitsbgen’ haar naam hebben te danken, zo genoemd door walvisvaarder en ontdekkingsreiziger Willem Barentsz, die bij het Magdalenafjord voet aan wal zette en daar een walvisvaarderskolonie stichtte.
Magdalenefjord
Spitsbergen, Smeerenburgbreen

 

Lang geleden settelden zich hier de Engelsen in hun poging een kolenmijn te ontginnen, Ny London heet deze plaats op Spitsbergen
Verlaten stoomhijskraan op Ny-London, Spitsbergen
Verlaten kolenmijn en achtergelaten stoommachines, Spitsbergen, Ny London
Verlaten werkplaats van een kolenmijn op Spitsbergen, Ny-London.
ms Nordstjernen voor anker in de Bockfjorden
ms Nordstjernen voor anker in de Bockfjorden
Bockfjorden, zogeheete warmwaterbronnen, wat zeggen wil dat er grondwater uit de grond sijpelt waardoor mos op de koude steengrond groeien gaat. Niet betreden!
Spitsbergen, Svalbard, 79 graden noorderbreedte, smeltijs in het Liefdefjord met de Monacobreen. In de verte ms Nordstjernen.
Arctische wateren rondom Spitsbergen
Aanlopen door ms Nordstjernen van de aanlegplaats van Ny-Alesund, Spitsbergen
Haven van Nu Alesund waar diverse landen onderzoekscentra hebben ingericht.
Arctisch monument op Ny Alesund
‘Onze’ ontdekkingsreis met ms Nordstjernen rondom Spitsbergen gemaakt in juni 2016, 420 jaar na de ontdekkingsreis van Willem Barentsz.

Voor meer foto’s van ms Nordstjernen en andere Hurtigrutenschepen klik hier

Klik hier voor andere reiservaringen

Sluit Menu